Xina sector tecnològic

La Xina regula a marxes forçades el seu sector tecnològic mentre Europa es queda enrere

La Xina de Xi Jinping continua escurçant la corretja amb la qual vigila, cada cop de més a prop, el seu pujant sector tecnològic.

Després d’haver anunciat que el govern impediria, mitjançant reconeixement facial, que els menors passin més de tres hores per setmana jugant a videojocs, Pequín vol dividir el gegant Alipay.

Alipay és una “superaplicació” que utilitzen més de 1.000 milions de persones i que permet fer pagaments en línia.

Les autoritats xineses ja havien ordenat a Jack Ma, propietari d’Alipay i a la seva matriu, Ant Group, desfer-se de les dues entitats de negoci centrades a fer préstecs. Aquestes experimentaren l’any passat un creixement rapidíssim, fins a suposar gairabé el 40% dels ingressos totals d’Ant Group.

L’ordre implica que Ant Group haurà de cedir les dades dels usuaris d’Alipay, les quals serviran per establir dues noves aplicacions separades. Com és la norma a la Xina, els nous amos d’aquestes funcionalitats inclouran poders públics, els quals mantindran una posició majoritària en el consell d’administració.

Pequín ha entès que el poder dels gegants tecnològics del segle XXI passa pel control que exerceixen sobre les dades.

Pequín ha entès que el poder dels gegants tecnològics del segle XXI passa pel control que exerceixen sobre les dades. A més de fer-ho tot per apropiar-se’l, el govern xinès també està preocupat pels riscos financers que suposen part dels serveis de préstecs d’Alipay, així com de la seva posició monopolística a la Xina.

L’activisme creixent de Pequín per controlar el seu sector tecnològic no acaba aquí.

Fa poc s’ha sabut que el govern xinès vol posar en marxa un nou reglament de protecció de dades personals que aniria molt més enllà que el seu equivalent europeu, més conegut com RGPD (Reglament General de Protecció de Dades).

Fa poc s’ha sabut que el govern xinès vol posar en marxa un nou reglament de protecció de dades personals que aniria molt més enllà que el seu equivalent europeu

En concret, com explica l’expert en internet català Genís Roca, la Xina permetrà als usuaris veure i esborrar les paraules clau que les empreses utilitzen per classificar-los i perfilar-los. Es limitaran les paraules clau que els motors de recerca, xarxes socials i altres plataformes podran emmagatzemar, i s’obligarà a que els usuaris estiguin informats en tot moment de si hi ha algoritmes que condicionen el contingut que se’ls hi presenta.

👉 ¡Uneix-te al nostre grup de Facebook de Converses a Catalunya!

Comentem entre tots les notícies de Catalunya per a estar informats.
Podreu consultar totes les claus del dia!

Mentrestant, més a prop de casa nostra, el Financial Times ha pogut saber que Irlanda tan sols ha resolt un 2% de les 164 denúncies per vulneracions significants del reglament europeu de protecció de dades.

En efecte, com que la immensa majoria de tecnològiques nord-americanes, com Facebook, Apple o Alphabet (Google), tenen la seu europea a Dublín, son les autoritats judicials irlandeses les responsables de tractar els casos.

El comissari irlandès de protecció de dades ha rebut nombroses queixes d’activistes i d’institucions públiques per la seva incapacitat de resoldre casos en què els gegants d’internet vulneren la reglamentació de la UE.

De fet, s’ha arribat a identificar el petit país insular, que depèn econòmicament cada cop més de la implantació de les tecnològiques nord-americanes en el seu territori, com el principal escull per fer aplicar la llei.

Espanya, amb un pressupost més petit que el d’Irlanda, produiria 10 cops més de decisions, segons afirma el Consell irlandès per les llibertats civils.

Les dificultats per fer respectar la RGPD europea contrasten amb la rapidesa i ambició de les mesures preses per la Xina comunista

Les dificultats per fer respectar la RGPD europea contrasten amb la rapidesa i ambició de les mesures preses per la Xina comunista.

No obstant això, la política xinesa en matèria de dades té una altra cara més fosca: la del sistema de punts socials que el govern aplica per sancionar els ciutadans, i que se serveix de l’ús que fan d’aplicacions com per exemple Alipay.

Fa poc s'ha sabut que el govern xinès vol posar en marxa un nou reglament de protecció de dades personals que aniria molt més enllà que el seu equivalent europeu Click To Tweet

Estàs d'acord que els alumnes d'ESO puguin obtenir el títol sense haver aprovat totes les assignatures?

Loading ... Loading ...
Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú