En una compareixença d’autoritats, perquè estava present el vicepresident i candidat a la Generalitat, Pere Aragonès, la consellera de Salut, Alba Vergés, el secretari de salut públic, Josep Maria Argimon, i el director del CatSalut, Adrià Comella, es van presentar uns objectius de vacunació que els mitjans de comunicació han reproduït sense qüestionar el més mínim les xifres que es van donar.
En concret, els responsables de la Generalitat s’han compromès a partir d’abril a vacunar mig milió de dosis a la setmana, de manera que a finals de setembre s’haguessin injectat 12 milions de dosis, el que representaria com a mínim, considerant que totes les vacunes fossin de doble dosi, sis milions de persones, el que vol dir que s’hauria vacunat tota la població necessària per assolir la immunitat de grup. A aquest ritme significa que cada mes es vacunarien 2 milions de persones.
Amb les dades també formulades, les previsions de recepció de vacuna, malgrat que són sempre incertes, quadren, grosso modo, amb la vacunació. En concret, els responsables de la Generalitat anuncien que hauran arribat 11,7 milions de vacunes. Naturalment sempre amb la reserva que els proveïdors compleixin amb l’establert.
Fins aquí el resum del que es va exposar en la compareixença dels responsables polítics i tècnics. Cal dir, però, que el que es troba a faltar és el pla concret de vacunació. Si asseguren que estan en condicions de dur a terme aquest ritme, han d’indicar en quins períodes ho faran setmana a setmana i a quins grups de població afectarà, ja que contràriament i donat el mal funcionament fins ara, les xifres semblen un brindis al sol.
L’escepticisme és lògic. Ara van a un ritme d’unes 12.000 dosis diàries. Caldria incrementar un 60% aquesta xifra si s’injectés 5 dies a la setmana, entre abril i setembre. Si no és així, la xifra de mig milió a la setmana no és possible.
Cal recordar que des de l’inici de la vacunació, i ens situem a primers de gener, s’han injectat en xifres rodones 1 milió de dosis. La mateixa magnitud que segons el pla de sanitat es vol dur a terme ara cada mig mes. Però, a la població de màxim risc, els de més de 80 anys, es va començar a vacunar el 14 de febrer i ara diuen que assoliran el 100% d’aquest grup a mitjans d’abril. Seran per tant 2 mesos per vacunar el 6% de la població que és el percentatge de les persones de 80 i més anys. A aquest ritme aconseguirien vacunar tota la població major de 18 anys aproximadament el febrer de 2023. Com es pot constatar, la diferència entre el que s’està fent fins ara i el que diuen que faran dóna lloc al més gran dels escepticismes.
Mentres aquestes xifres es concreten en un pla de vacunació, farien bé de garantir les 4.000 vacunes que el Segrià reclama per evitar el drama dels temporers, i que posessin en marxa un pla de test d’antígens per aquests 30.000 immigrants abans d’anar al camp. És una necessitat per evitar la reiteració de problemes.
En tot cas, la reclamació és clara: cal que concretin el pla de vacunació i deixin de llançar xifres a l’aire. Salvar l’estiu és decisiu perquè aquest any no es transformi en una segona versió de la crisi.