Units per Avançar: volta el món i torna al Born (dita catalana)

Volta el món i torna al Born, mai tan ben dit, per aplicar-ho a Units per Avançar. Després de mesos, per no dir alguns anys, donant-li voltes a la història de pactes amb altres forces de l’espai catalanista,  després de presentar un candidat unitari en la persona d’Albert Batlle, tinent Alcalde de Seguretat Ciutadana de l’Ajuntament de Barcelona, al final Units per Avançar, en el seu Consell Nacional realitzat aquesta setmana, ha decidit per unanimitat tornar a oferir al PSC la reedició de la coalició vigent gràcies a la qual Ramon Espadaler, líder d’Units, té acta de diputat.

Els motius han estat que “la principal raó de fer del pacte subscrit el 2017 era poder presentar una alternativa catalanista que treballés per la cohesió social i la convivència i que fugís de posicions extremes de l’independentisme i de l’immobilisme”.  Afegeix que “la defensa dels pilars de l’estat del benestar és una qüestió prioritària en la pròxima legislatura, un àmbit que uneix les dues visions, la demòcrata cristiana i la social demòcrata”. Per tot plegat, afirmen Units, plantejaran al PSC la reedició de l’aliança adaptant-la a la nova conjuntura, el que segurament pot significar la incorporació de persones de l’espai catalanista a la llista del PSC, procedents d’altres petites formacions. Si aquest fet es confirmés, es podria donar per liquidada tota perspectiva de reconstruir un espai catalanista de centredreta que no fos subaltern del Partit Socialista alineat amb els plantejaments “progres”.

La consideració d’Units sobre les raons de repetir l’aliança són més fruit de l’intent de justificar la seva impossibilitat de concórrer directament a les eleccions, que de les raons que esgrimeix. En primer lloc perquè les visions de l’estat del benestar de la democràcia cristiana i la social demòcrata a tota Europa no els uneixen, sinó que més aviat tendeixen a separar-los des del punt de vista de la concepció teòrica. Però anant a allò la situació fa encara més difícil justificar aquest acord, malgrat que Units es vanta de votar pel seu compte en temes relacionats a l’ensenyament. El fet és que els seus vots, pocs o molts, reforçaran l’opció que subscriu la llei Celaá d’educació, que pot significar un cop mortal per l’ensenyament concertat. No és seriós voler fer creure que la seva posició en enfortir el PSC no està enfortint les seves posicions polítiques, que també tenen a veure amb la llei de l’eutanàsia, el refús a un pla de cures pal·liatives i a la iniciativa d’una nova llei de l’avortament. Des d’aquesta perspectiva, és molt difícil que Units pugui mantenir un mínim de credibilitat per la seva bandera demòcrata cristiana, perquè és evident que l’agenda socialista, amb la qual ells fan coalició i demanen el vot, és difícilment assumible per a la majoria de cristians.

En realitat, el que hi ha en el rerefons és la manca d’activitat d’aquest partit al llarg dels anys per aconseguir créixer i tenir una capacitat pròpia que li permeti deixar de ser una organització subalterna del PSC. En aquest sentit, l’espai socialcristià, que semblava que podia tenir un representant en Units, torna a quedar buit.

Creus que la visita del president Sánchez al Papa Francesc li ha estat políticament rendible després del petit discurs del Papa als assistents a l'acte?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.