Una revolució silenciosa en marxa: els nous materials d’alta entropia

Malgrat que el món de la Intel·ligència Artificial (IA), els algoritmes i la digitalització sembla emportar-s’ho tot, hi ha altres àmbits de la ciència i la tecnologia que estan donant lloc a una revolució silenciosa que permetrà avenços considerables en l’àmbit pràctic dels materials i més concretament el dels aliatges.

Possiblement, com informa el catedràtic de la Universidad Carlos III de Madrid, José Manuel Torralba, ens trobem davant una revolució semblant a la que va significar 8.000 anys abans de Crist la revolució del coure, quan van descobrir que aquest material s’enduria i podia prendre formes diferents només colpejant-lo. Després, al voltant de 3.000 anys abans de Crist es va produir la revolució del bronze, l’aliatge entre coure i estany que feia el nou material molt més dur. I així va començar l’època dels aliatges que permetien millorar els materials disponibles fins a arribar a l’última i més important pel seu ús massiu, la de l’acer.

Però, les possibilitats de fer aliatges entre metalls no són il·limitades, sinó que responen a unes condicions naturals que no poden vulnerar-se i que són les que han determinat els límits del que es podia fer al llarg de 5.000 anys d’història humana.

Però això va començar a canviar a partir del 2004, quan dos grups d’investigació per separat van descobrir i demostrar que si l’entropia de la mescla era prou alta, aquelles limitacions derivades de l’estructura atòmica dels materials podien superar-se. Aquest descobriment ha obert camí a l’aplicació de nous aliatges per poder donar resposta a treballs amb alta temperatura, a propietats magnètiques, a la resistència a la corrosió i oxidació.

Per exemple, aquest tipus d’aliatges facilitaran l’emmagatzematge d’hidrogen i poden ser útils per trobar alternatives als metalls dels quals existeix una escassa quantitat al món i una gran demanda, els metalls estratègics, com per exemple els que es necessiten per a les piles, perquè les seves propietats poden ser substituïdes per algun d’aquests aliatges multicomponents d’alta l’entropia.

És més, s’obre camí a una millor utilització del reciclatge perquè partint d’aliatges ja fabricats per a altres usos es poden desenvolupar a través d’aquest nou procediment, noves combinacions. Estem tot just en un moment d’obertura d’aquest camí, però, ja que tantes notícies dolentes ens proporciona el dia a dia, és bo assenyalar-ne una important que està passant massa desapercebuda.

Consideres que és feixisme el que promou la coalició de la Sra. Meloni a Itàlia?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...
Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.