Una Generalitat sense cultura

Es podria pressuposar que l’independentisme, que pretesament és una manifestació molt radical d’amor pel país i les seves persones, tindria en la cultura un dels seus bastions. Almenys aquesta ha estat la característica del catalanisme, que abans que moviment polític va ser un procés de recuperació cultural.

Dissortadament no és així. Les xifres mostren com la Generalitat no només ha mantingut al llarg dels anys una minsa aportació a la cultura, sinó que l’ha reduït encara més. Si s’observa el període 2010-2019, i aquí cal recordar que el 2010 la crisi ja estava iniciada i que el 2019 estàvem al punt més alt de la represa avui estroncada per la pandèmia, la Generalitat va passar de dedicar a la cultura l’1,3% dels seus pressupostos, una xifra molt minsa, a reduir-la al 0,8% el 2019. Aquest fet contrasta amb les aportacions de les altres instàncies locals. Els ajuntaments l’any passat van dedicar el 6,5%, les diputacions provincials el 8,2% i els consells comarcals el 2%. És evident que la Generalitat ha abandonat la cultura.

La comparació de la contribució a cultura en despesa per habitant a Catalunya, segons les diferents administracions en l’esmentat període 2010-2019, permet observar qui porta el pes de la cultura a Catalunya. El 2010 la quantitat total era 167 euros per habitant, que amb motiu de la crisi es va reduir fins a arribar a la xifra més baixa de 109 euros/hab. el 2013 i aleshores experimentar una recuperació fins als 140 euros/hab. del 2019, però encara molt lluny de la xifra del 2010. Si aquesta magnitud global es reparteix entre els seus proveïdors institucionals (estat, Departament de Cultura, administracions locals), es veu clarament que la Generalitat ha congelat la seva despesa en terme d’euros per habitant des del 2011 i això significa que a afectes reals l’ha reduït a conseqüència de la inflació al llarg de la dècada. El 2011 va dedicar 34 euros/hab., i el 2019 van ser 35 euros/hab. És una minsa aportació.

Encara ho és més la de l’estat, que el 2010 era de 10 euros/hab., que es van reduir a 2 euros/hab. el 2013, i s’ha mantingut en aquesta xifra des d’aleshores malgrat el creixement dels pressupostos estatals a causa de la progressiva recuperació econòmica. El període socialista d’aquests últims anys no ha significat cap canvi en la tendència. El pes ha recaigut en l’administració local que contribuïen amb 107 euro/hab. el 2010, que van anar reduint-se amb motiu de la crisi per després augmentar, fins a arribar als 102 euros/hab. del 2019.

Queda clar que la cultura a Catalunya no depèn ni de la Generalitat ni de l’Estat, sinó de les administracions locals. I aquesta realitat mostra la desastrosa situació a la qual estem abocats perquè significa una renúncia de les dues grans instàncies del govern a donar suport a un fet tan essencial com és el cultural.

Queda clar que la cultura a Catalunya no depèn ni de la Generalitat ni de l’Estat, sinó de les administracions locals. I aquesta realitat mostra la desastrosa situació a la qual estem abocats Click To Tweet

Et vacunaràs de la Covid-19 quan surti la vacuna i sigui segura?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.