Un estudi amb adolescents destaca els beneficis de l’activitat física per a la salut pulmonar

Tot i que l’activitat física té molts beneficis reconeguts per a la salut, la seva associació amb la funció pulmonar en la infància o en l’adolescència continua sense ser clara.

Ara, per primera vegada, un estudi de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per “la Caixa”, ha associat una major activitat física regular durant la infància amb una millor funció pulmonar en nenes adolescents.

La recerca, publicada a la revista International Journal of Epidemiology, va examinar la relació entre l’activitat física, des de la infància a l’adolescència, amb la funció pulmonar en l’adolescència en més de 2.300 nens i nenes d’una cohort de naixement del Regne Unit (Avon Longitudinal Study of Parents and Children-ALSPAC-Children of the 90s).

L’estudi va analitzar l’activitat física als 11, 13 i 15 anys d’edat –durant set dies mitjançant el sensor de mesurament Actigraph– i la funció pulmonar als 8 i 15 anys d’edat, mitjançant espirometria. A més, les mares i pares van respondre qüestionaris sobre factors sociodemogràfics, psicològics i estil de vida.

Els investigadors van definir tres trajectòries diferents d’activitat física: baixa, moderada i alta. “Les nenes que realitzaven una activitat física moderada i alta tenien més capacitat d’expirar l’aire (capacitat vital forçada) que les noies que es trobaven en el tram d’activitat física baixa”, explica Célina Roda, primera autora de l’estudi.

Per contra, no es va observar associació en els nens. Una de les possibles explicacions és que “l’acceleració del creixement té lloc més aviat en les nenes que en els nens, de manera que qualsevol efecte de l’activitat física en la funció pulmonar pot observar-se més fàcilment a una edat més primerenca en les nenes”, argumenta la investigadora.

Els resultats van mostrar que menys del 7% dels nens i nenes complia els nivells recomanats d’activitat física de l’Organització Mundial de la Salut, és a dir, un mínim de 60 minuts diaris. Als 11 anys, els nens realitzaven una mitjana diària d’activitat física de 24 minuts i, les nenes, 16 minuts. En general, en totes les edats, els nens eren més actius que les nenes.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

No s'ha trobat cap resultat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.