Després de quasi 8 hores d’interrogatori, el fiscal Miguel Ángel Carballo no va aconseguir deixar assentada la seva tesi sobre que Trapero estava conxorxat amb la direcció política del procés per facilitar-ne el seu desenvolupament. I no ho va ser perquè el fiscal no s’esmercés amb totes les tècniques fruit de l’experiència per fer entrar en contradicció l’inculpat, posar-lo en evidència o demostrar que hi havia fets que avalessin la seva tesi més enllà de prejudicis. Trapero, que va anar de menys a més com si fos un escalfament esportiu, en cap moment, però, va flaquejar en la seva línia argumental i en el mostrari de fets que avalarien la seva tesi: que ell va complir en tot moment i amb professionalitat les exigències de cap policial dels Mossos d’Esquadra.
L’interrogatori havia començat d’una forma sorprenentment agressiva, donat que el fiscal va intentar demostrar que el seu nomenament com a major ja era un indici de favoritisme per part dels càrrecs polítics que després desencadenarien el procés. La llàstima és que els fets, millor dit, els noms que van impulsar a Trapero a ocupar una vacant que feia una dècada que estava buida, no avalaven la tesi del fiscal, perquè corresponien a persones com Batlle, Director General, i Jordi Jané, Conseller, que van demostrar la seva oposició al projecte independentista fins a l’extrem de presentar la seva dimissió.
El fiscal va demostrar habilitat en la cerca de contradiccions i dades que portessin a la conclusió cercada de la confabulació de Trapero, però les respostes no van deixar gaire espai al dubte. La millor constatació que Miguel Ángel Carballo no va aconseguir el resultat cercat, va ser que després de tan llarg i dur interrogatori no va servir cap titular contundent a la premsa.
Cal anotar, i potser és una anècdota o potser quelcom més, que novament la insuficient preparació del coneixement del català per part dels que auxiliaven el fiscal, va dur a alguna situació ridícula, com quan en la lectura traduïda d’un dels missatges va confondre el “ja” del text original català amb un “ja!” de riure, en lloc del “ya” que correspondria a l’equivalent en castellà.
Ara començarà l’interrogatori de la seva advocada defensora, Olga Tubau, una de les juristes més ben valorades de l’apreciada escola penalista de Barcelona. Es pot preveure que el resultat serà lògicament encara molt més favorable a l’exmajor dels Mossos d’Esquadra.