Terratrèmol a l’Argentina. Guanya Milei

Passades les 3 de la tarda, hora d’aquí, van tancar els centres de votació. A dos quarts de 5 Milei semblava que guanyava amb quasi el 56% dels vots. Poc abans, a les 5:10, Massa reconeixia la victòria de Milei. A partir d’aquest moment s’han produït les reaccions internacionals.

Lula da Silva, president del Brasil i líder de les forces d’esquerra del continent, el va felicitar molt aviat a les 6:20 desitjant-li èxit. En contrapartida, Gustavo Petro, president de Colòmbia, no es va poder estar de declarar-se trist per la victòria de Milei. La Casablanca es va pronunciar amb un prudent “esperem treballar amb Milei”. Gabriel Boric, el president de Xile, també situat a l’esquerra i a diferència de Petro, va celebrar la victòria de Milei. L’últim a dur a terme un comentari, també positiu, a les 8:45 ha estat Elon Musk que ha afirmat “la prosperitat està davant d’Argentina”. A l’hora de redactar aquesta informació, el president del govern espanyol encara no s’ha pronunciat malgrat la importància d’Argentina per a Espanya.

El que sí que s’ha precipitat a felicitar-lo ha estat el dirigent de Vox, Santiago Abascal.

Ara Milei començarà a governar el 10 de desembre per un període de 4 anys. Alberto Fernández, l’actual president argentí que no s’ha presentat a les eleccions, ha garantit que a partir de demà mateix es posaran a treballar conjuntament amb l’equip de Milei per garantir una transició ordenada. Trump també ha felicitat el futur president argentí abocant l’aigua al seu molí. Referint-se a Milei ha dit: “farà gran a Argentina una altra vegada”. També ha rebut la felicitació de Bolsonaro. Les sis empreses més grans d’Argentina també l’han felicitat, establint així ponts que atenuen el caràcter rupturista de la candidatura de Milei. També ha rebut la felicitació de la cancellera mexicana, Alicia Bárcena.

Yolanda Díaz i Ione Belarra, vicepresidenta i ministra respectivament del govern Sánchez, s’han pronunciat durament en contra, parlant de por i de dreta assalvatjada. Segurament els 14 milions llargs d’argentins no hi estaran massa d’acord, sobretot els que han votat des d’Espanya, perquè en un 70% han donat suport a Milei. També el dirigent ucraïnès Zelenski l’ha felicitat cordialment, mentre que el Kremlin ha assegurat que desitja mantenir els vincles forts amb Buenos Aires. La Xina l’ha felicitat i ha afirmat que està disposada a treballar “per continuar l’amistat entre els dos països”

Al final, l’avantatge del candidat de l’alternativa al peronisme ha sigut molt més àmplia que la que marcaven les enquestes, perquè amb el 98% dels vots escrutats ha assolit 11,5 punts d’avantatge, 55,75% de vots a favor (més de 14 milions) pel 44,24% de Massa (més d’11 milions de vots).

La victòria de Milei, segons els experts, ha estat contundent i sorprenent per la seva magnitud i extensió territorial, i demostra que s’ha produït un fenomen que no s’ha sabut percebre en tota la seva magnitud. Milei ha aconseguit vots dels sectors més empobrits i alhora també del centredreta i la dreta clàssica, que va quedar tercera en la primera volta de les eleccions. També ha obtingut un gran resultat en el principal feu peronista, que és Buenos Aires.

Ara, a reserva que aconsegueixi generar estabilitat i canvi, cosa gens fàcil en les actuals condicions d’Argentina, el peronisme entrarà en una crisi existencial de la qual pot renàixer com ha fet en el passat, o quedar fraccionat amb opcions irreconciliables.

Consideres que l'Amnistia:

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.