Suspensió del Mobile World Congress: entre les deficiències de gestió i la mà fosca

La suspensió del Mobile World Congress segueix despertant més preguntes que respostes. No n’hi ha per menys

Les autoritats, govern de l’Estat, Generalitat i Ajuntament de Barcelona ​​havien mostrat una inusual unanimitat per assegurar, fins i tot 24 hores abans, que no existia cap motiu per a la suspensió, i que la immensa majoria d’empreses inscrites, unes 2000, no havien manifestat cap intenció de cancel·lar la seva assistència.

Tot i això, l’organització responsable del Congrés el va desconvocar de forma precipitada dijous, un dia abans de la reunió anunciada per prendre una decisió. La mateixa Organització Mundial de la Salut, que ha decretat una alerta mundial, va informar que no hi havia causa justificada per a la suspensió.

Per si això fos poc, es dona el fort contrast amb altres grans congressos i salons que estan anunciats o realitzant-se a Europa, sense cap tipus d’alarma i molt menys risc de suspensió. Al màxim que s’ha arribat a algun d’ells és a situar dispensadors de solució desinfectant per a les mans, la qual cosa ho és tot menys espectacular.

A Amsterdam se celebra la fira Integrated Systems Europe (ISE) que reuneix la indústria dels sistemes integrats d’imatge i so. També és molt gran: 1300 expositors i una assistència que l’any passat va ser de 80.000 visitants. A més té en comú amb el Mobile un bon nombre d’empreses, com Sony, Cisco i Intel, que es van retirar de Barcelona, ​​però que estan a Amsterdam. També podem trobar el Saló del Motor a Ginebra, la Setmana de la Moda a París, fins i tot a Espanya la Fira d’art contemporani ARCO a Madrid. Totes elles mantenen l’esdeveniment sense especials escarafalls ni mesures extraordinàries de prevenció.

¿Què ha passat doncs, a Barcelona?

Tres interpretacions, a falta de més informació, intenten explicar aquest formidable cop al prestigi i l’economia d’una ciutat, i per extensió de tot Catalunya. També colpeja un sector que ha crescut a rebuf d’aquest gran esdeveniment anual i que ara pot veure el seu futur compromès si el Congrés del Mobile trontolla en el futur.

I és que una de les teories sobre la suspensió es refereix a una “mà negra” que persegueix desplaçar aquest gran esdeveniment a Orient. Hi hauria, en aquest sentit, una pugna subterrània entre poders per evitar que el Mobile continués a Barcelona i es localitzés en un espai tecnològic més proper a la Xina, a la seva àrea d’influència.

Seria una manera de jugar el coronavirus com un avantatge. És clar que no ha de ser aquell entorn el beneficiat. Hi ha molts interessos en desplaçar el Mobile de Barcelona. El mateix subdirector de La Vanguardia i delegat d’aquest diari a Madrid, Enric Juliana, apuntava en aquest sentit en la crònica de dijous passat.

Una segona versió apunta a la “guerra comercial” entre la Xina i els Estats Units, per la presentació per part de Huawei de la nova tecnologia 5G en els seus mòbils.

La tercera versió és menys maquiavèl·lica. Simplement considera que hi va haver una sobreactuació per part dels organitzadors que, volent aportar més garanties, van despertar l’alarma entre una part dels assistents. Juga a favor d’aquesta tesi el fet que cap dels altres grans esdeveniments hagi anunciat mesures tan extraordinàries com ometre visitants procedents de la Xina que no fes més de 14 dies que estiguessin fora del seu país, o l’absurda mesura de vetar l’entrada als assistents de la província que és el focus fonamental a la Xina, quan aquests, per decisió de les seves pròpies autoritats, no poden viatjar per la quarantena.

Els dubtes continuaran, perquè no hi ha una explicació raonable de per què tantes empreses (tan grans) van decidir ràpidament anul·lar la seva presència a Barcelona, ​​més quan algunes d’elles formen part de l’organització que controla el congrés. En qualsevol cas, és una mala notícia que s’afegeix a d’altres, de caràcter recent, com els danys del temporal Glòria o la crisi profunda de la 2a indústria automobilística de Catalunya, Nissan. Tots són cops en un espai de poc temps, que estan incidint en la base econòmica de Catalunya. Tot això en un escenari polític, que si bé calmat, resulta encara incert, no és en cap cas una bona notícia.

MWC: entre les deficiències de gestió i la mà fosca Share on X

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.