novatades, quintades

STOP a les “novatades”

Comença el curs universitari i de nou tornen a les classes de primer curs d’universitat les clàssiques quintades dels estudiants més veterans. Aquest curs amb la novetat que els responsables dels òrgans universitaris s’han posat en peu de guerra contra aquestes pràctiques estudiantils.

Sota el lema #CeroenNovatadas les Universitats Públiques de Castella i Lleó volen lluitar contra aquestes pràctiques vergonyants, humiliants i vexatòries que s’estan realitzant en els campus i col·legis universitaris i per a això decideixen prendre mesures. “Digues no a les novatades” és la campanya que també han posat en marxa la Universitat Complutense, l’Ajuntament i Policia de Madrid per prevenir-les. Són algunes de les iniciatives llançades per les universitats espanyoles. Així mateix la Conferència de Rectors d’Universitats Espanyoles, en recents declaracions als mitjans ha expressat el seu rebuig a les quintades i assenyala que estan “totalment al marge dels valors universitaris”.

I és que en el passat les quintades s’identificaven amb la benvinguda divertida, generalment pesada i del mal gust, dels antics alumnes als nouvinguts però en l’actualitat s’han convertit en pràctiques violentes, en contra de la llibertat de l’estudiant, que en molts casos són il·legals i que han anat en augment en els últims anys, arribant fins i tot a produir la mort a més d’un jove. En la majoria dels casos aquestes desagradables i perjudicials bromes són cap als estudiants més febles que per por accedeixen a les pressions. Les quintades poden convertir-se en un dels pitjors records d’un estudiant que pot derivar en assetjament escolar si no compleixen amb els mandats dels veterans. Una quintada no és només una broma, darrere ara hi ha alguna cosa més.

Les quintades són al carrer i com a ciutadans no podem romandre impassibles davant d’aquestes pràctiques de mal gust. No només les universitats, els estudiants i els professors han de denunciar-doncs és un problema de tots. Aquests actes il·lícits han de ser sancionats. La integració en el grup és l’objectiu de les campanyes de conscienciació que s’han posat en marxa per les universitats, però no només és necessària la integració sinó que cal promoure la convivència, l’amistat, el respecte i la tolerància entre altres valors dient no a les humiliacions i als maltractaments. Stop a les quintades.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.