Es viu bé a Catalunya?

Sant Cugat del Vallès és la quarta ciutat espanyola amb el nivell de renda anual més alt (dades 2012), amb un total de 41.476 euros, només superat per les tres ciutats madrilenyes Pozuelo de Alarcón (54.544€), Las Rozas de Madrid (45.223€) i Majadahonda (44.023€). Cerdanyola del Vallès és la següent ciutat catalana que apareix en aquesta llista, en la onzena posició i amb un total de 27.220€ de renda anual. La segueix Barcelona (27.169€) en la dotzena posició i Castelldefels (26.505€) en la número quinze.

D’altra banda, si parlem dels municipis amb la renda anual més baixa, no trobem cap ciutat catalana fins la quinzena posició, Santa Coloma de Gramenet, que només disposa de 19.117€ de renda. L’Hospitalet de Llobregat està en la divuitena posició amb una renda de 20.440€. Cal remarcar que dels 10 municipis que encapçalen aquesta llista 9 són valencians o andalusos.

Aquestes són les dades que acaba de publicar l’Institut Nacional d’Estadística (INE) sobre l’estudi d’indicadors urbans. L’informe recull indicadors de 109 ciutats espanyoles i forma part del projecte europeu Urban Audit, sobre condicions de vida, de la Comissió Europea. Aquest estudi té l’objectiu de fer una recopilació, estimació i publicació de dades estadístiques de contingut socioeconòmic per conèixer i mesurar la qualitat de vida d’un determinat número d’àrees territorials urbans.

Sant Cugat és la població catalana amb millor nivell de vida
Sant Cugat és la població catalana amb millor nivell de vida

L’INE també ha publicat les dades d’atur en les ciutats del 2014. Si parlem de les poblacions amb menys atur, no és una casualitat que Sant Cugat del Vallès torni a aparèixer en aquesta llista, i també en la quarta posició, ja que només té una taxa de 11,6% d’atur, només superada per les mateixes tres ciutats madrilenyes que tenien major renda d’Espanya.

Les dades extraordinàries que presenta Sant Cugat venen donades gràcies a ser una de les poblacions que més activitat han generat durant el 2014, per tant no és d’estranyar que sigui una ciutat on el nivell i les condicions de vida siguin més bons. A Rubí també el veiem en aquesta llista de creació d’activitat professional, i de fet encapçala la major proporció d’ocupats en el sector industrial de l’any 2014 amb un 42%.

Si continuem mirant les dades de l’atur també hi ha bones notícies per Lleida, que surt en novena posició entre les ciutats amb menys aturats de tot l’estat amb un percentatge del 15,1%. Castelldefels i Barcelona apareixen en dotzena i catorzena posició respectivament.

L’altra cara de la moneda són les ciutats on hi ha més població sense feina, encapçalada per Sanlúcar de Barrameda a Cadis. Les ciutats catalanes presenten bones xifres en aquest aspecte, ja que cal arribar a la trenta-dosena posició de la llista per trobar-ne una.  És el cas de Reus amb un percentatge d’aturats del 27,46%.

Tenir fills no és dolent!

Una altra dada curiosa és la que ens presenta el rànquing de les ciutats que tenen major nombre de persones per llar (dades 2014). Tres de les cinc primeres ciutats, Pozuelo de Alarcón, Majadahonda i Las Rozas de Madrid, són també les ciutats que encapçalen les llistes de poblacions que tenen la millor taxa d’atur i els nivells de renta més alt, amb una mitjana d’unes 3 persones per llar.

D’aquesta manera es trencaria el mite popular que diu que a major nombre d’habitants per llar, pitjors condicions econòmiques de vida hi ha, per la qual cosa tenir fills no és una causa principal de precarietat econòmica. També queda demostrat en el cas català. L’únic municipi català que apareix en les primeres 15 posicions d’aquesta llista és, precisament, Sant Cugat del Vallès (2,77 persones per llar), la ciutat que té el millor nivell de vida de tot Catalunya.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

No s'ha trobat cap resultat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.