La Setmana Santa a Catalunya és molt més que una festivitat religiosa. És una oportunitat per redescobrir el patrimoni viu del país: des de processons espectaculars i representacions teatrals fins a dolços tradicionals com els bunyols i la Mona. En aquest article et descobrim les millors celebracions de Setmana Santa a Catalunya per al 2025.
Diumenge de Rams: inici amb palmes i tradició familiar
La Setmana Santa comença amb el Diumenge de Rams, quan els carrers de pobles i ciutats s’omplen de famílies amb palmes i llorers. A Barcelona, destaquen les fires de Rams que se celebren al voltant de la Sagrada Família i a la Rambla de Catalunya, on es venen palmons decorats i rams beneïts.
Un dels actes més emblemàtics és la Processó de la Burreta, que surt de l’església de Sant Agustí al Raval i representa l’entrada de Jesús a Jerusalem. La burra real que encapçala la desfilada atrau l’atenció de grans i petits.
Processons a Catalunya: silenci, emoció i patrimoni
Processó del Silenci (Badalona, Reus, Lleida)
Un dels moments més colpidors de la Setmana Santa catalana és la Processó del Silenci. Celebrada la nit de Dijous Sant, destaca pel respecte absolut i la bellesa de la llum de les espelmes. A Badalona, els “Estaferms” fan sonar les seves llances contra el terra en un ritme ritual únic, mentre cors infantils entonen melodies antigues.
Dansa de la Mort de Verges
A Verges (Girona), el Dijous Sant també és especial gràcies a la Dansa de la Mort, una tradició del segle XV on esquelets ballen al so d’un timbal. És una escenificació carregada de simbolisme que no es troba enlloc més d’Europa.
Processó del Sant Enterrament de Tarragona
El Divendres Sant, més de 4.000 participants i 20 passos omplen Tarragona de solemnitat. Aquesta processó, declarada d’interès nacional, incorpora els famosos “Armats”, soldats romans que donen un toc històric i espectacular.
Altres processons destacades
- Processó 15+1 de l’Hospitalet: la més multitudinària, amb més de 120.000 espectadors.
- Processó de la Mare de Déu dels Dolors (Bellpuig): amb costalers i imatgeria tradicional.
- Processons de Girona i Besalú: amb torxes i “Armats”.
Les Passions: teatre popular que commou
Les Passions de Setmana Santa són representacions teatrals que narren la vida i mort de Jesús. Destaquen:
- Sant Hilari Sacalm: Via Crucis vivent per escenes urbanes fins al turó de la Vaga.
- Esparreguera i Olesa de Montserrat: Passions de gran format i participació massiva.
Aquestes obres són un exemple de com la fe esdevé cultura i art popular, amb escenografies impressionants i centenars de voluntaris implicats.
Caramelles, sardanes i cultura pasqual
A partir del Diumenge de Pasqua, la Setmana Santa dona pas a la celebració. En pobles com La Seu d’Urgell i al Solsonès, les caramelles omplen els carrers de cants tradicionals. Grups de joves i corals locals recorren els carrers entonant coples festives.
Mentrestant, les sardanes tornen a ocupar les places, com la de la catedral de Barcelona o l’Aplec de Sants, simbolitzant la unitat del poble català.
Gastronomia de Setmana Santa a Catalunya
Plats de Quaresma amb bacallà
La cuina tradicional respecta el dejuni i l’abstinència de carn. El bacallà es converteix en protagonista:
- A la llauna, amb tomàquet i pebrots.
- Amb samfaina o espinacs, panses i pinyons.
- En forma de canelons o bunyols.
Altres plats destacats són la coca de recapte, les tortilles de verdures i l’escudella sense carn.
Dolços tradicionals
Bunyols de Quaresma
Dolç fregit imprescindible, els bunyols de l’Empordà es fan amb anís i s’arrebossen amb sucre. També se’n fan de vent i farcits de crema, consumits els dimecres i divendres de Quaresma.
Mona de Pasqua: molt més que xocolata
El Dilluns de Pasqua, padrins i padrines regalen la Mona de Pasqua als seus fillols. Originàriament era un tortell amb ous durs, però avui s’ha transformat en escultures de xocolata espectaculars.
- Mones tradicionals: amb ous durs i massa de brioix.
- Mones modernes: figures de xocolata, pastissos amb crema, plomes i ninots.
És tradició anar d’excursió i fer un pícnic familiar per menjar la mona plegats. També es conserven jocs com esclafar l’ou al front dels companys.
La Setmana Santa com a expressió d’identitat
La Setmana Santa catalana és un compendi d’història, emoció, gastronomia i devoció. Combina la solemnitat del Silenci amb la vitalitat de les caramelles i el dolç de la Mona. Des de Verges fins a Tarragona, passant per Barcelona o Olesa, Catalunya celebra les seves arrels amb passió i orgull.
Des de Verges fins a Tarragona, passant per Barcelona o Olesa, Catalunya celebra les seves arrels amb passió i orgull Share on X