L’última enquesta del CEO, permet conèixer quina és la valoració que fan els catalans de les polítiques que desplega el govern aragonès. En el supòsit que la mostra sigui representativa i no estigui esbiaixada, el resultat és prou positiu. Podríem dir que situa les polítiques públiques del govern català en una zona de l’aprovat baix, una discreta mediocritat, que sense ser per tirar coets, almenys no representa un suspens rotund, com passa a l’edifici del davant de la plaça Sant Jaume.
De tots els capítols examinats, en només tres el govern obté una nota inferior a 5. Es tracta concretament de l’habitatge, que és el que té una pitjor qualificació amb un 4,26 en una escala de 0 a 10 i amb un 30% de la població que el valora amb un 3 o menys. El segueix les condicions laborals de temporalitat i atur, amb un 4,39 i una proporció semblant de ciutadans que la qualifiquen de 0 a 3. Cal dir que en aquest cas, però, les competències de Catalunya, a diferència de l’habitatge, són limitades. Per últim, el tercer suspens l’assoleix en l’administració de justícia amb un 4,71. Aquests serien, segons l’enquesta, els grans punts febles del govern català.
Per la banda dels aprovats, la nota més alta l’aconsegueix en les polítiques d’igualtat de gènere i no discriminació amb un 6,32. És clar que aquesta és una de les banderes d’ERC. També lleugerament per sobre de 6, se situa la promoció de la cultura. Aquesta valoració pot semblar sorprenent (no és l’únic cas, però és el que assenyala l’enquesta), que també atorga un 6 a la política en matèria d’escoles i universitats. Per tant, cultura i ensenyament serien dos punts forts del govern. El seguirien en ordre d’una bona valoració les infraestructures així com el transport públic, inclòs ferrocarrils i metro, amb un 5,80. La sanitat pública i l’acollida de la immigració assolirien una valoració parella, 5,63, i, per tant, pel que fa a la salut el desgast de la covid no hauria erosionat de manera greu aquest àmbit de les polítiques públiques. La política lingüística aconsegueix un 5,53, i per sota d’aquesta se situen la protecció del medi, 5,27, i els ajuts socials a la família amb un 5,24.
En l’àmbit encara dels aprovats, però ja a la cua, trobaríem l’impuls a l’economia, amb un 5,16, i la seguretat ciutadana, que seria l’última en l’àmbit de les polítiques que assoleixen l’aprovació de la ciutadania amb un 5,10.
La conclusió, segons les dades de l’enquesta del CEO, el govern de Catalunya no enregistra cap desgast, ni per la crisi econòmica, ni per la desorganització generada per la covid, ni per l’augment de la pressió sobre el sistema de salut.
La conclusió, segons les dades de l'enquesta, és que el govern de Catalunya no enregistra cap desgast ... Share on X