Reunió França-Espanya: l’escàndol d’un país súbdit

Avui, dia 19, es produirà al MNAC la reunió entre els governs d’Espanya i França dotada de gran solemnitat perquè a més del president de la república i del president del govern, estaran presents 10 ministres per banda. I aquí una acotació al marge: és interessant constatar com s’ha marginat al cap de l’estat, perquè recordem que Macron no és primer ministre, sinó president de l’estat francès que té un primer ministre que correspon a l’equivalent de Sánchez.

La singularitat de les competències presidencials franceses fa, però, com en aquest cas, que la figura presidencial es desdobli, però precisament pel seu rang era normal que hi hagués hagut en algun moment del programa una part amb el rei com a cap de l’estat. Sánchez l’ha esborrat del mapa, amb la seva pràctica sistemàtica de convertir aquesta figura en una mena de gerro xinès que es té guardat en un angle de la sala.

Aquesta reunió es vol presentar pels interessats com un acte extraordinari equivalent a les relacions entre França i Alemanya. Res més lluny de la realitat. L’agenda de temes que es tractarà només fa que demostrar que Espanya, malgrat la seva importància econòmica i geogràfica, és més que mai un govern súbdit del francès perquè les temàtiques no tenen res a veure amb els grans problemes que existeixen entre els dos països i aquest fet marca la diferència radical amb les relacions francogermàniques.

És un exemple clamorós el veto de portar gas des d’Espanya a Europa, quan el que manca perquè el gasoducte arribés a la frontera era poc més de 100 quilòmetres. Però França no vol competència en el terreny de l’energia. Aquesta incomprensible manca de bona voluntat entre dos països amics es veu a més recaragolada amb l’estranya iniciativa de l’hidroducte submarí Barcelona-Marsella per transportar un hidrogen verd que no existeix a un cost molt important i que té tots els números que en realitat l’exportació d’hidrogen sigui de França a Espanya.

O, un altre detall, el bloqueig francès al corredor mediterrani, que va endarrerit en les obres espanyoles, però és que a partir de la frontera França el té congelat sine die, sense cap explicació racional. o el fet escandalós que també tingui congelades les obres del tren d’alta velocitat a partir de Perpinyà. O, ja com a cirereta del pastís, el fet que els ferrocarrils francesos puguin entrar i treballar a Espanya, mentre que Renfe tingui prohibida la seva activitat més enllà de la frontera. El per què això és així no té cap més explicació que la supeditació absoluta del govern espanyol al francès.

D’altra banda, es produeix una clara asimetria entre els recursos que dedica França a la seva indústria i el cas espanyol. El que dona lloc a un desequilibri extraordinari contrari a la nostra indústria, malgrat que França és el principal client de les exportacions espanyoles. Del conjunt de diners públics mobilitzats a la UE, una quarta part la dona França, mentre que la seva indústria només representa l’11% del total. És a dir, més de 2 punts de diners públics del conjunt europeu per cada punt de pes industrial també en el conjunt europeu.

La situació espanyola és totalment contrària. La relació se situa en només el 0,28%, és a dir menys de la unitat, nou vegades inferior a la relació francesa. Aquest tema dels desequilibris en els suports a la mateixa indústria està sent tractat a escala europea i ja veurem quina solució troben perquè Alemanya i França juguen amb força avantatge, i són els que acostumen a tallar el bacallà.

Però en un pacte que es vol presentar com a transcendent seria lògic que el govern espanyol s’interessés per tractar amb la part francesa la manera de corregir aquest desequilibri profund en els ajuts públics que reben les empreses a banda i banda de la frontera, perquè si no es fa així és evident que cada vegada més la indústria espanyola quedarà en inferioritat de condicions de la francesa, o haurà de continuar amb una política de baixos salaris per poder competir. Òbviament, aquestes no són les característiques d’un bon veïnatge, ni d’un acord preferent entre els dos estats.

A la reunió del 19 de gener a Barcelona, entre Macron i Sánchez, també hi participarà Pere Aragonès. Mentrestant, Junqueras es manifestarà a fora. Et sembla coherent aquesta posició?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

No s'ha trobat cap resultat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.