Resultats de totes les últimes enquestes a menys d’una setmana de les eleccions

Entre aquest diumenge i avui, dilluns 3 de juny, s’ha produït una allau d’enquestes sobre les eleccions europees que permeten obtenir una predicció bastant clara, a menys que l’error que hagin comès la majoria sigui clamorós. Es tracta de les enquestes realitzades per Hamalgama mètrica, Gesop, sociomètrica, NCReport, DYM, 40dbi GAD-3.

D’aquest conjunt les conclusions són relativament fàcils d’establir. Cal dir que, en aquest cas les conclusions dels estudis electorals se simplifiquen perquè es tracta d’una única circumscripció de 61 diputats que funciona amb una proporcionalitat molt directa o bastant directa, de la qual queden exclosos els partits que no arriben a l’1% dels vots de tota Espanya. Sota aquestes premisses la precisió electoral esdevé molt més senzilla que en unes eleccions amb diverses circumscripcions de dimensió diferent.

Els resultats previsibles serien els següents:

  • El PP guanyaria, amb 23 escons i superaria àmpliament el 30% dels vots amb un màxim que es podria situar sobre el 34%. L’única excepció és la de l’enquesta de Gesop per El Periódico que li dona 22 escons. Cal apuntar que aquesta empresa, en la classificació de la seva qualitat d’1 a 10, assoleix una valoració de 5,8, per tant, un aprovat però sense tirar coets.
  • Consens també entorn del PSOE amb 20 diputats, excepte l’enquesta citada anteriorment que li atorga 21 diputats. És la que dona un marge més estret de diferència entre PP i PSOE, només 1 escó. L’interrogant que el conjunt ha d’acabar d’aclarir és si el PSOE superarà o no el 30% dels vots. La impressió és que més aviat hi arriba just. Cal recordar que en les últimes europees va assolir el 32,9%.
  • Vox obtindria entre 5 i 7 escons. El consens se situaria en 6, i en tots els casos és la tercera força electoral.
  • Sumar trauria entre 3 o 4 escons. No queda gens clar ni pel conjunt d’enquestes ni si tan sols considerem aquelles que tenen una millor valoració per a les seves prediccions com són Sociométrica, 40db i GAD-3. Està clar que Yolanda Díaz no remunta i que és més aviat un territori colonitzat electoralment per Sánchez que compensa les seves pèrdues electorals amb la captació de vot d’aquesta força.
  • Podemos, el consens estaria en 2, si bé una vegada més Gesop discrepa i n’atorga. Segons quin fos el resultat real les diferències entre Sumar i Podemos serien mínimes, d’1 escó. En tot cas, ja es pot predir que el resultat serà dolent per a Sumar i donarà benzina a Podemos per continuar discutint la preeminència de la formació de Yolanda Díaz.

Fins aquí podem constatar les evidències que el PP puja, i molt, o és que va fer molt mal resultat en les anteriors europees; només 12 escons, i que Vox pot doblar els que tenia. Mentre que els socialistes registrarien poc desgast en vots, es mantindrien igual en escons i Sumar i Podemos traurien junts una xifra d’escons igual o inferior a la que va treure en el seu moment el partit de Pablo Iglesias en solitari.

Una qüestió no menor és si Sánchez supera o no el 30% dels vots.

Ara República agrupa a un Bildu i BNG a l’alça i una ERC en declivi. El consens està en 3 escons, el que significa que Tomàs Molina no surt excepte si l’encerta l’enquesta de Sociométrica, que aleshores sí que tindria premi.

En tots els casos Junts treu 1 diputat anant en solitari i, per tant, queda equiparat a ERC, igual que el PNB amb una aliança amb formacions sense representació parlamentària com el PDeCAT a Catalunya. Només en l’enquesta de DYM els nacionalistes bascos no traurien escó que el guanyaria PACMA.

Finalment, Se Acabó la Fiesta assoliria amb tota certesa 1 escó, si bé l’enquesta d’El Periódico li atorga 2 escons.

Totes aquestes dades han estat extretes de la web Electomania.

Qui creus que guanyarà les eleccions europees del 9 de juny?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.