El nou registre de parelles estables perjudica els interessos de la dona

El Departament de Justícia de la Generalitat ha obert el Registre de parelles estables de Catalunya. La inscripció en aquest registre és un requisit indispensable perquè les parelles estables (o parelles de fet) tinguin dret a la pensió de viduïtat, encara que no estiguin casades.

El Registre de parelles estables de Catalunya neix amb la intenció de concentrar tota la informació sobre parelles estables. A banda de les persones que s’hi inscriguin directament, el Registre també podrà incorporar la informació sobre les parelles inscrites als registres municipals i constituïdes davant de notari. I si bé és cert que l’existència d’aquest registre dificulta el frau i facilita l’obtenció dels certificats, també té aspectes negatius. I és que els interessos de la dona surten perjudicats si es comparen amb els avantatges del matrimoni.

La major part de les diferències entre els matrimonis i les parelles estables es posen de manifest en aspectes de la legislació estatal referents a la fiscalitat, els permisos laborals i immigració. En el cas dels drets relacionats amb les successions, la compensació econòmica per raó de treball per separació, amb el fet de tenir fills en comú, els permisos de maternitat o paternitat i el reagrupament familiar, són els mateixos que en els matrimonis.

La primera parella a inscriure’s al registre de parelles estables.

Menys drets per les dones de les parelles estables

En canvi, hi ha alguns aspectes on la dona surt perjudicada. Hi ha dos tipus de prestacions en cas de separació: l’alimentària i la compensatòria. En el primer tipus, l’obligació només s’exigeix durant la separació en els casos del matrimoni, mentre que en el segon, la prestació es pot exigir en cas de necessitat. I habitualment és l’home qui acostuma a tenir aquest recàrrec en la separació, no la dona. A més, no es dóna per suposat que hi ha una necessitat, i per tant la dona és la que haurà de demostrar que sí que existeix. I això ja és un inconvenient que, a més, aporta un litigi.

En referència a la prestació compensatòria, s’exigeix mantenir el nivell de vida adquirit durant el matrimoni. Aquest fet generalment també beneficia a la dona, ja que normalment si és un dels dos qui treballa, acostuma a ser l’home, mentre que la dona es fa càrrec dels fills i de la llar. Però en el cas de les parelles estables, no es contempla aquesta possibilitat. Per tant, un altre dret que perjudica les dones.

Diferències entre matrimoni i parelles estables.

Un tercer punt perjudicial per a la dona és l’atribució de l’habitatge per separació. En els matrimonis l’habitatge se’l queda aquell que està més necessitat, que generalment és el que no treballa o té un sou inferior. En canvi, en les parelles estables, l’ús de l’habitatge és pel seu propietari, encara que aquest sigui el que treballa. Un cop més, la dona queda en segon terme. Encara que és cert que el programa diu que “si hi ha fills en comú, pot ser diferent”, però no especifica en quin sentit.

5 anys de relació i 2 d’inscrits al registre de parelles estables per la pensió de viduïtat

Un darrer punt perjudicial és el de la pensió de viudetat. Per cobrar aquesta pensió, “la Llei espanyola de la Seguretat Social estableix dues condicions fonamentals a la persona que enviuda. La primera, que acrediti un mínim de cinc anys de convivència en parella. La segona, que en el moment de la defunció faci almenys dos anys de la inscripció en un registre de parelles estables”. Això vol dir que si la parella no s’ha inscrit al registre, la Seguretat Social en denegarà la pensió de viduïtat. Fins ara, l’única possibilitat per poder cobrar-la era constituir-se com a parella estable davant de notari, amb els mateixos requisits d’anys de convivència i de temps transcorregut des de la constitució de la parella. En canvi, la pensió de viduïtat es cobra en tots els casos, i sense tenir en compte els ingressos, en el matrimoni.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

No s'ha trobat cap resultat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú