Ćs una evidĆØncia que l’acord entre Ferraz i Puigdemont ha trasbalsat una bona part de la societat espanyola. No ha estat nomĆ©s aquest fet, Ć©s clar. L’acord inicial de SĆ”nchez amb Bildu va comenƧar a escalfar l’ambient -però, poc. L’acord amb ERC va fer pujar molt el to perquĆØ ja incorporava l’amnistia. Però, el detonant final ha estat el text acordat amb Puigdemont.
La constatació Ć©s evident. No seran 2 milions els que s’han manifestat aquest diumenge a Espanya, però certament sĆ que són mĆ©s de mig milió i en tot cas molta gent. Ćs un error òptic i polĆtic voler liquidar aquestes grans manifestacions de disconformitat, com ho fan alguns ninotaires dels mitjans catalans disfressant-los de feixistes. DĆ©u ens lliuri que n’hi haguĆ©s tants.
Ni tampoc es poden liquidar els titulars del tipus “La dreta es manifesta”. Ćs sens dubte la dreta, però tambĆ© Ć©s bastant mĆ©s. Es tracta de tot un ampli espectre del poble espanyol que veu amb mals ulls els acords, i això no Ć©s un bon auguri per als interessos de present i futur de Catalunya, perquĆØ hi ha un ensenyament històric, que Jordi Pujol tenia ben assumit i que Mas ja va comenƧar per oblidar, que no Ć©s altre que tenir clar que deixar Catalunya, en mans d’algun dels partits espanyols Ć©s un risc terrible a mitjĆ termini, mĆ©s quan les raons per establir acords ja no es mouen en el terreny dels ideals sino senzillament dels vots necessaris perquĆØ SĆ”nchez, que fa 4 dies defensava el contrari, pugui mantenir-se a la presidĆØncia del govern. I junt amb la gent, una part important del que Ć©s “estat”, el Consell General del Poder Judicial.
Totes les associacions de jutges de centre, esquerra i dreta, igual que totes les associacions de fiscals, les sales de govern de diversos tribunals superiors de justĆcia, mĆ©s de 80 jutges degans, colĀ·legis d’advocats de l’administració de justĆcia, el Consell General de Procuradors, grans despatxos d’advocats, entre els quals es troba Roca i Junyent, cossos de funcionaris l’estat de tota mena i condició, les associacions empresarials d’Ć mbit espanyol, les 6 associacions de la GuĆ rdia Civil i les 4 de la Policia Nacional. Es pot trivialitzar, però la veritat Ć©s que es tracta d’una commoció com fa dĆØcades el sistema polĆtic espanyol no patia.
I Ć©s que el canvi assolit, mercĆØ a l’acord amb Junts Ć©s realment espectacular.
Situem telegrĆ ficament els seus perfils:
- La narrativa del text, el que figura a l’inici de tot com “Antecedents” Ć©s la narrativa de l’independentisme. Es remunta fins a les constitucions catalanes passant per la retallada de l’Estatut i el referĆØndum amb alĀ·lusió a les causes obertes. Ćs un precedent que no tĆ© recorregut.
- Assenyalar formalment que es tracta d’una oportunitat històrica i d’obrir una nova etapa. La feblesa mĆ©s important d’aquesta ambiciosa aspiració Ć©s que es tracta d’un pacte entre perdedors de les Ćŗltimes eleccions i tambĆ© perquĆØ les oportunitats històriques que no compten amb l’alternativa espanyola del govern de torn acaben tenint mal resultat per a Catalunya.
- Consagració dels principis de negociació i acord per resoldre els conflictes explicitant que els acords han de respondre a la demanda majorità ria del Parlament de Catalunya.
- Ā Malgrat l’acord, constatació de les profundes discrepĆ ncies: JxCat considera legĆtim el mandat del referĆØndum de l’1-O i la declaració d’independĆØncia. El PSOE li nega tota legalitat i validesa. Ćs possible pactar un futur ben assentat i una nova etapa sobre aquesta insostenible contradicció de les parts?
- Un altre precedent històric que ha cedit el PSOE: mecanisme d’acompanyament, verificació i seguiment per una instĆ ncia internacional i amb negociacions que es faran fora d’Espanya.
- Dos Ć mbits de negociació: a) superació dels dĆØficits i lĆmits d’autogovern. b) Reconeixement nacional de Catalunya.
- En la primera reunió d’aquest novembre es plantejaran tot un seguit de qüestions si bĆ© de manera no exhaustiva. Junts plantejarĆ el referĆØndum en el marc de l’article 92 de la Constitució, que regula els referĆØndums consultius amb participació de tots els ciutadans, convocat pel rei, a proposta del president del govern, prĆØvia autorització del CongrĆ©s. TambĆ© plantejarĆ la modificació de la llei orgĆ nica de finanƧament per excloure Catalunya del rĆØgim general a fi d’aconseguir la cessió del 100% dels tributs. Per la seva part, el PSOE plantejarĆ en relació amb els dos punts anteriors el ple desenvolupament de l’Estatut del 2006 i la singularitat institucional, cultural i lingüĆstica de Catalunya. En l’ordre econòmic i d’autogovern, els socialistes presentaran mesures que permetin l’autonomia financera, l’accĆ©s al mercat i el diĆ leg sobre el model de finanƧament, a mĆ©s de presentar un pla per facilitar i promoure el retorn de les seus socials de les empreses que van marxar de Catalunya. Ćs possible arribar a acords amb tesis tan distants? QuĆØ farĆ el PSOE per empĆØnyer les empreses a tornar a Catalunya? Llegit amb atenció, l’acord sembla històric, però les possibilitats que es resolgui positivament el que es planteja, mĆ©s enllĆ de la llei d’amnistia, que aquesta sĆ que es cobra al comptat, sembla difĆcil.
- Finalment, la llei d’amnistia que inclou el concepte del lawfare, que ha commogut la justĆcia, de la qual sĆ que Ć©s cert que tal com estĆ redactat es pot entendre que es crearan comissions d’investigació sense precisar quina i per quĆØ, que poden donar lloc a responsabilitats dirigides a veure si s’ha produĆÆt una judicialització de la polĆtica. Aquest punt, amb la seva formulació textual, portarĆ molta història i tensió.
D’acord ambĀ aquest text,Ā Pedro SĆ”nchezĀ tĆ© els vots de Junts. Però el conjunt de la legislatura queda subjecte al compliment dels acords que resultin de la negociació. Ćs clar que les negociacions poden serĀ tanĀ llargues abans d’arribar a acords que s’exhaureixi la legislatura.
Els partits independentistes i en particular JxCat, es juguen la credibilitat que els hi queda al fet que tot plegat i més enllà de l'amnistia no quedi en una volada de coloms Click To Tweet