El pròxim divendres dia 17 de setembre a les 10h., l’Acadèmia Europea Leadership inaugurarà les sessions del programa de lideratge per a l’Europa del s. XXI amb la intervenció del ministre d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares.
La seva intervenció abordarà els principals reptes de la política exterior espanyola i tindrà lloc a l’Auditori de Foment del Treball. Posteriorment, el ministre atendrà els mitjans de comunicació.
Un dels trets distintius del programa és la relació de proximitat que es pretén establir entre el professorat i l’alumnat, per això, totes les classes, també la del ministre Albares, acabaran amb un col·loqui en el qual els alumnes podran plantejar totes les qüestions que considerin rellevants i d’interès.
En aquesta primera sessió del curs, amb classes de matí i tarda, intervindran, també:
Juan Costa, ministre de Ciència i Tecnologia (2003-2004) i sènior Advisor a EY, amb una classe titulada: els objectius de desenvolupament sostenible, un camí cap a una nova forma de mesura la prosperitat global.
Joan Ridao, professor agregat de Dret Constitucional de la UB i director de l’Institut d’Estudis d’Autogovern, amb una classe titulada: les funciones de les cambreres legislatives avui.
La jornada acabarà amb un diàleg entre Oscar Pierre, cofundador i CEO de Glovo i José Manuel Villanueva, fundador de Privalia, moderat pel president de l’AEL.
Aquest és el primer curs de l’Acadèmia Europea Leadership que a partir d’ara s’impartirà cada any. Està dirigit a joves d’entre 21 i 30 anys – cercant la paritat- de característiques personals i professionals variades, estudiants i treballadors que no hagin de renunciar, però, a la seva activitat. L’Acadèmia vol garantir la igualtat d’accés a tots els estudiants. Per això, els programes tenen un cost simbòlic de 250 euros. El president de l’Acadèmia, Josep A. Duran i Lleida assenyala que “això ho fa possible la generositat del professorat, que aporta els seus coneixements i la seva experiència de manera altruista”.
Duran i Lleida afegeix que “apostem pel talent dels joves, en definitiva pel futur. Cap jove de talent s’ha de quedar enrere i, per tant, donem una oportunitat als que no han pogut accedir, per motius econòmics, als cursos de les universitats més prestigioses. Volem contribuir a la formació dels líders del futur, en els àmbits econòmic, polític i social, aportant valor diferencial al seu creixement personal i professional”.
L’alumnat del primer programa el conformen 40 joves, seleccions entre tots els inscrits, pel comitè ètic i d’admissions que presideix Enrico Letta, en funció dels seus CV. Els joves provenen tan de carreres científico-tècniques com de l’àmbit de les ciències socials i les humanitats. “Es un perfil molt heterogeni que enriqueix molt el grup i fomenta l’aprenentatge entre iguals. Són joves -nois i noies amb criteri de paritat- que treballen en empreses de sectors molt diferents. Els seus currículums són molt notables. N’estem contents perquè hem superat les expectatives previstes per aquest primer curs, ja que el projecte el vam presentar només fa escassos dos mesos i mig, a finals de juny -afirma Duran i Lleida
En aquest primer curs de lideratge es faran 85 classes amb formats diferents, que inclouran diàlegs, conferències i col·loquis. El programa inclou nou mòduls: Unió Europea i Relacions Internacionals, Institucions, Desenvolupament Sostenible, Economia Social de Mercat, Tecnologia i Innovació, Comerç Internacional, Cultura en l’Era Digital Lideratge i Comunicació.
L’Acadèmia Europea Leadership forma part d’una xarxa d’escoles europees amb les quals farà activitats conjuntes com l’Scuola de Politiche d’Itàlia o l’Academie Notre Europe de l’Institut Jacques Delors de París. “El marcat caràcter europeista de l’Acadèmia -diu Duran i Lleida- es fonamenta en els valors de la construcció europea i, per tant, en el rebuig a totes les formes d’una de les lacres del s. XXI: el populisme”.