La privacitat és negoci

Diuen que la informació és poder. Avui vivim en una societat “hiperconnectada” en què sense voler-ho i sense gairebé adonar-nos estem controlats. Les empreses que tenen les nostres dades personals ho saben pràcticament tot de nosaltres. Les noves tecnologies i les xarxes socials ens han fet molt de bé, però també han suposat que la nostra privacitat estigui en dubte. Un pot decidir no tenir missatgeria instantània, ni estar en les xarxes socials, però ja el simple fet de tenir un correu electrònic o tenir wifi aporta informació.

Les dades personals que oferim a les companyies valen més que l’or perquè amb els nostres hàbits i els nostres comportaments estem donant sense voler molta informació a les empreses, i aquesta informació és la que els dona el poder per comercialitzar a preus inimaginables.

A principis de gener el totpoderós WhatsApp anunciava que canviaria les condicions de servei i que compartirien dades d’usuaris amb la seva matriu Facebook. Aclaria que no anava a afectar els usuaris de la Unió Europea, cosa que mai es va creure. WhatsApp és la major xarxa social de món, amb 2.000 milions d’usuaris. Una de cada quatre persones té aquesta aplicació. La primera és Facebook, per tant, tot queda a casa.

Mentre Filomena i el coronavirus es feien amb les portades dels informatius, les notícies sobre WhatsApp en els telenotícies generalistes eren inexistents. Una xarxa social amb milions d’usuaris decideix que canviant la privacitat podria compartir dades amb la seva matriu. Què suposaria això? WhatsApp en el comunicat que ha emès a mitjans de gener insisteix “en que no comparteix els nostres contactes amb Facebook, no guarda els registres dels nostres missatges ni trucades, i que ni WhatsApp ni Facebook són capaços de llegir els missatges, a l’estar xifrats de punt a punt”.

Davant l’enrenou que hi ha hagut per l’enorme desinformació que ha existit, WhatsApp ha fet marxa enrere i deixarà per al mes de maig l’entrada en vigor del canvi en les seves condicions d’ús. En tot just deu dies es van donar de baixa molts usuaris i es va produir un èxode d’usuaris a altres plataformes que a poc a poc es van fent forat. Els usuaris van buscar noves alternatives a aquest control que ens volen imposar, i que arribarà sense saber-ho. Això va espantar a WhatsApp i va recular.

Se sol dir que ningú dona duros per pessetes, i menys aquest tipus d’empreses tecnològiques que existeixen per créixer cada dia més. Estem totalment desprotegits en el que a la nostra seguretat es refereix, encara que els grans magnats de les xarxes socials diguin el contrari. Una xarxa social com WhatsApp aprofita la seva fortalesa i el seu poder amb tota la informació que posseeix de nosaltres mateixos per treure benefici. La privacitat és negoci.

Els ciutadans no som conscients de la manca de seguretat i de protecció de les nostres dades en relació a les xarxes socials. Ens tornem conformistes, però allò que expliquem, l’hora en què ho narrem, la foto que compartim, el comentari que fem, no només l’importa a qui el rep, sinó que siguem conscients que té molt valor i parla de nosaltres.

Cal i és prioritari que els governs realitzin una ferma regulació sobre la venda de dades personals. Hi ha Reglaments europeus, però Qui els coneix? S’informa d’ells? Les polítiques de privacitat de dades per als ciutadans en general són desconegudes. Fem servir els serveis que ens ofereixen aquestes aplicacions, però, sabem alguna cosa dels riscos? Aquestes notícies que ens afecten en la nostra forma de comunicar-nos necessiten també que es donin a conèixer, perquè el que no es coneix no existeix.

WhatsApp ha fet marxa enrere i deixarà per al mes de maig l'entrada en vigor del canvi en les seves condicions d'ús Click To Tweet

Creus que fa bé el govern espanyol de presentar directament a la Comissió Europea els programes d'ajuda Next Generation EU sense passar pel Congrés dels Diputats?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

1 comentari. Leave new

  • Joaquim Montoliu
    6 febrer, 2021 20:00

    Això és especialment greu des del moment que les big tech estan actuant com actor polítics bloquejant o espolsant usuaris de forma arbitrària.

    Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.