Les últimes sis dècades d’exploració espacial ens han deixat imatges de gran impacte que ens permeten saber com són tots els planetes que formen part del sistema solar, i també una bona part dels seus satèl·lits. Ara, la Fundació ”la Caixa” ha produït una projecció a cúpula completa, que es pot veure al Planetari de CosmoCaixa, en la qual es recreen amb molta fidelitat aquests remots paisatges gràcies a les imatges captades per les diferents sondes espacials en aquest temps.
Després de dos anys de treball amb El Exilio, un estudi especialitzat en animació i vídeo 3D, i amb l’assessoria científica de l’astrofísic i divulgador Rafael Clemente, Postals d’uns altres mons permet als espectadors navegar per l’espai gràcies a aquestes sondes i submergir-se en la bellesa i l’esplendor dels diferents cossos celestes del nostre entorn.
Els visitants podran conèixer, com si els poguessin tocar o trepitjar gràcies a una fascinant experiència envoltant, els volcans gegants de Mart, els deserts glaçats d’Europa i Encèlad, la serralada equatorial de Jàpet, els llacs de metà de Tità, els guèisers de fang de Tritó i els volcans de sofre de Io, entre d’altres.
Un viatge còsmic amb els emissors de la NASA, l’ESA i altres agències espacials
Durant mil·lennis, els planetes van ser per als humans tan sols uns puntets de llum que es desplaçaven pel firmament. Però, amb la invenció del telescopi, es van poder observar les bandes de Júpiter i els anells de Saturn, i a poc a poc es van anar descobrint els satèl·lits d’aquests planetes. Malgrat això, qualsevol intent de representar com devien ser aquests paisatges d’altres mons corresponia, amb més o menys encert, al camp de la ciència-ficció.
La primera vista detallada de com era la superfície d’un planeta va arribar el 1965, quan la nau espacial Mariner 4 de la NASA va transmetre una vintena d’imatges de Mart que mostraven una superfície desolada, farcida de cràters. En aquell moment es va creure que aquest planeta devia ser similar a la Lluna, però posteriors sondes van demostrar l’error d’aquella primera impressió, una mica simplista. Avui, després d’una mica més de mig segle d’exploració espacial, s’han pogut fotografiar tots els planetes del sistema solar i una gran part dels seus satèl·lits.
A més del seu valor científic, aquestes imatges ens mostren paisatges fins ara mai imaginats. L’últim és el que ens va portar el 2015 la sonda New Horizons. Aquella missió no tripulada llançada el 2006 ens enviava vistes sorprenents en alta resolució de l’últim reducte encara desconegut en detall, el planeta nan Plutó, i d’altres d’igualment fascinants d’un dels seus satèl·lits, Caront. Amb aquesta missió es completava l’exploració del nostre sistema planetari.
Una finestra al cosmos per a tota la família
Els visitants de CosmoCaixa podran treure el cap a l’univers des del Planetari, una de les instal·lacions més avançades del seu gènere a escala internacional, on trobaran projeccions per a diferents edats que tenen com a objectiu final la divulgació de l’astronomia.
La programació actual del centre inclou El cel de la Cloe, un audiovisual produït pel Planetari de Madrid i CosmoCaixa que convida infants a partir dels 3 anys a veure el firmament amb nous ulls i a descobrir nocions astronòmiques bàsiques dels cossos celestes més coneguts.
D’altra banda, Caçadors de planetes, recomanada a partir dels 6 anys, permet aprendre de manera amena com són i com es descobreixen els exoplanetes, aquests fascinants cossos celestes entre els quals podríem trobar una nova Terra.
Per a infants més grans de 12 anys, a més de la flamant Postals d’uns altres mons, CosmoCaixa ofereix Spherium, un programa 2D a cúpula completa de dibuixos animats produït pel Planetari de Madrid en col·laboració amb la Fundació ”la Caixa”. La projecció permet contemplar mons exòtics i alguns dels planetes extrasolars que els astrònoms han anat descobrint al llarg dels últims anys, com per exemple les superfícies o els júpiters calents.
A partir de novembre, els assistents al Planetari podran optar a veure, també, El cel d’avui, una xerrada en directe que permetrà apropar les estrelles i els planetes que es podrien contemplar a Barcelona després de fer-se fosc si els llums no ho impedissin.
Planificar la visita
Amb la intenció de facilitar l’accés dels visitants, CosmoCaixa recomana planificar la visita amb temps, consultar la disponibilitat d’entrades i fer la compra al web , on també es poden consultar els horaris de les projeccions. D’aquesta manera, els visitants es poden assegurar l’accés al Planetari, que actualment té la capacitat limitada a causa de les mesures de seguretat sanitàries derivades de la pandèmia de COVID-19.
De la mateixa manera, a tots els espectacles, projeccions i activitats programades a CosmoCaixa s’hi aplicaran les mesures d’higiene, seguretat i capacitat màxima de l’espai previstes als protocols oficials.
Després de dos anys de treball amb El Exilio, un estudi especialitzat en animació i vídeo 3D, i amb l’assessoria científica de l’astrofísic i divulgador Rafael Clemente, Postals d’uns altres mons Share on X