Les persones adultes amb asma tenen major risc de desenvolupar obesitat

Un estudi amb més de 8.700 participants d’11 països europeus i Austràlia ha conclòs que les persones adultes amb asma tenen més probabilitats de patir obesitat en el futur. La recerca, liderada per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació “la Caixa”, ha mostrat també que el risc és major entre pacients amb asma no al·lèrgica, amb un major temps de malaltia o en tractament amb corticoesteroides. Aquests resultats s’han publicat en Thorax.

“Diversos estudis han mostrat que l’asma i l’obesitat comparteixen alguns factors de risc socioeconòmics, conductuals i ambientals que poden conduir al desenvolupament de totes dues malalties. Algunes recerques anteriors se centraven en els mecanismes pels quals l’obesitat podia provocar asma, però la relació inversa no havia rebut molta atenció fins fa poc”, afirma Subhabrata Moitra, que va dur a terme aquesta recerca a ISGlobal i ara és investigador en la Universitat d’Alberta.

L’equip va utilitzar dades de l’estudi de cohort European Community Respiratory Health Survey (ECRHS), recollits en tres onades entre 1990 i 2014 i amb visites de seguiment a intervals d’aproximadament 10 anys. Les diferents onades van recollir dades de qüestionaris, proves de funció pulmonar i mesures preses per a determinar l’índex de massa corporal i l’estat i les característiques de l’asma dels i les participants.

Entre el primer i el segon seguiment, el 14,6% dels i les participants no asmàtics van desenvolupar obesitat, mentre que el percentatge va augmentar fins al 16,9% entre participants asmàtics. La diferència entre els dos grups es va fer més evident quan l’equip de recerca la va traduir en un risc relatiu que tenia en compte el paper d’altres factors, com l’asma i el tabaquisme, i va veure que les i els asmàtics tenien un 21% més de risc de patir obesitat en comparació amb els no asmàtics.

Les persones asmàtiques amb major durada de la malaltia tenien un 32% més de risc d’obesitat que les de menor durada i les que tenien asma no al·lèrgica tenien un 47% més de risc que les que tenien asma al·lèrgica. Els i les participants que tractaven la malaltia respiratòria amb corticoesteroides mostraven un 99% més de risc d’obesitat en comparació amb els qui no utilitzaven aquest tractament, que ja s’havia associat amb un augment de pes anormal en recerques anteriors.

“Una possible explicació de l’augment de pes associat a l’asma podria ser la reducció de l’activitat física en els pacients asmàtics. No obstant això, els nostres resultats no donen suport a aquesta hipòtesi, ja que els nivells d’activitat física en el nostre estudi no van afectar l’associació observada”, afirma Judith García-Aymerich, responsable del Programa de Malalties No Transmissibles i Medi Ambient de ISGlobal i autora principal de l’estudi. “Independentment dels mecanismes, encara desconeguts, els nostres resultats tenen implicacions per a l’atenció clínica dels adults amb asma”, afegeix.

A diferència d’un estudi anterior que va trobar aquesta associació entre l’asma i l’augment de pes només en les dones, en aquest cas no va haver-hi diferències de sexe. Un altre estudi anterior havia trobat una associació entre l’asma en els nens i l’obesitat després d’un seguiment de 10 anys, però aquest és el primer estudi conegut que mostra una associació similar en els adults, independentment del seu sexe.

L’estudi es va dur a terme a Alemanya, Austràlia, Bèlgica, Espanya, Estònia, França, Islàndia, Itàlia, Noruega, el Regne Unit, Suècia i Suïssa.

A diferència d'un estudi anterior que va trobar aquesta associació entre l'asma i l'augment de pes només en les dones, en aquest cas no va haver-hi diferències de sexe Click To Tweet

Aguantarà el govern de Sánchez fins al final del seu mandat?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.