La taxa d’atur espanyola continua sent molt elevada des de l’inici de la crisi, i en el tercer trimestre del 2015 ha arribat al 21,2% de la població. Però perquè hi ha tant d’atur? La clau perquè els ciutadans trobin una feina per incorporar-se al mercat laboral depèn de tenir una formació que encaixi amb l’oferta laboral del mercat. A continuació Catdiàleg mostra les principals raons per entendre aquesta taxa tan elevada i preocupant, a partir d’un informe de CaixaBank Research, que analitza la radiografia de l’ocupabilitat de la força laboral a Espanya.
1. Els joves prefereixen la vocació a la professió
Per aconseguir que la formació professional s’adeqüi al què demana el mercat caldria que aquestes carreres tinguessin el percentatge més gran de matriculats. Però la realitat és que gairebé el 30% dels matriculats universitaris del 2014-2015 ho van fer en carreres on la taxa d’atur és més elevada, com arquitectura o història de l’art, mentre que alguns estudis d’alta ocupació, com ciències matemàtiques o estadística, només van rebre l’1% dels matriculats.
2. Una formació que no proporciona les habilitats necessàries per al món laboral
Una altra peça clau per entendre la gran taxa d’atur és que la formació que reben els estudiants no els permet desenvolupar les habilitats necessàries per exercir una determinada feina. Segons les dades de l’OCDE, el 41% dels adults espanyols amb estudis universitaris van obtenir resultats molt baixos en els tests d’habilitats professionals, ja que la mitjana de l’OCDE es troba al 27%.
3. Molta diferència entre els que tenen estudis superiors i els de formació professional
Un dels grans problemes de la societat espanyola és que l’oferta per estudiar en un segment educatiu mitjà és molt reduït, i això ha provocat que cada vegada hi hagi més diferències entre el sector de la població que té estudis superiors, i el sector que no ha finalitzat els estudis de grau mitjà. A Espanya, en el segon trimestre d’aquest any, només el 22% dels joves d’entre 25 i 64 anys tenia estudis mitjans, mentre que a Alemanya el percentatge puja fins al 59%. I dins la mateixa franja, el percentatge de persones amb un nivell educatiu baix a Espanya és del 43%, molt més que el 13% alemany.
4. Alt abandonament escolar i augment dels ninis
De tot el percentatge de la societat que no té estudis universitaris, hi ha un pes molt elevat sobre els que han abandonat l’escolarització i no han fet ni batxillerat ni formació professional. De la mateixa manera que Espanya és el segon país de l’OCDE amb el percentatge de ninis més elevat, el 27%.
5. Baix pes de la formació professional
Una altra de les causes de l’atur és el pes tan petit que tenen els FP a Espanya, i per tant, també és reduït el de la població amb competències específiques.
6. Problemes de desajustament amb la demanda laboral
Un altre dels problemes relacionats amb la formació professional de grau mitjà és que continua tenint dificultats per ajustar-se a la demanda laboral, en gran part per l’escassa col·laboració amb les empreses en el disseny dels programes.