Per què la Generalitat ha de confinar barris de l’Hospitalet?

El focus d’atenció està situat en el conjunt de Catalunya perquè en els darrers set dies, dels 3.000 nous casos que s’han produït a Espanya, 2.000 són a Catalunya. I en aquest marc tota l’atenció i polèmica es concentra a Lleida i a l’entorn de poblacions de la comarca del Segrià. Aquesta evidència no pot fer negligir la difícil situació que viu l’Hospitalet. Recordem que és la segona ciutat de Catalunya, amb 265.000 habitants i que no té solució de continuïtat amb la capital. En uns barris molt concrets de la ciutat, els casos s’han disparat. Es tracta de la Torrassa, La Florida i Collblanc, sobretot.

El conjunt del municipi presenta més de 300 casos. Aquesta xifra ja se situa per sobre del llindar que Alemanya ha establert per aïllar una determinada zona. Aquesta decisió es pren quan s’arriba a 50 casos en l’última setmana per 100.000 habitants. És evident que l’Hospitalet ja ha superat aquesta xifra amb escreix i, seguint el criteri prudencial d’Alemanya, la ciutat hauria de ser perimetrada. El president Torra ja va formular que no era la seva intenció actuar en aquest sentit, i això és comprensible perquè l’enrenou econòmic i de funcionament que provocaria una mesura d’aquest tipus seria extraordinària. Però no és necessari arribar a establir limitacions per al conjunt de la població. Seria prudent fer-ho només en aquells barris que presenten nivells encara més elevats de casos. En concret, la Torrassa té 81 casos per a 27.000 habitants, una xifra que multiplica l’estàndard alemany. Alhora, presenta una de les densitats més elevades d’Europa amb 61.686 hab./km2. La Florida seria un altre cas greu, també amb 80 casos en una població de 29.000 habitants i una densitat de 77.000 hab/km2. En tercer lloc tindríem Collblanc, un altre barri enganxat a Barcelona, que presenta 44 casos per a una població de 26.000 habitants i una densitat de 51.169 hab./km2.

La densitat és un factor determinant perquè facilita la propagació de l’epidèmia, ja que assenyala  un nombre important de persones per habitatge i uns reduïts espais vitals tan privats com a la via pública i amb una possibilitat de contagi molt més fàcil.

La salut pública es basa en la prevenció i no en la certesa absoluta, i funciona sota el criteri que és millor prevenir que guarir. I aquest és el cas d’aquests barris de l’Hospitalet.

Un govern sòlid ja hauria establert fa tres dies la contenció perimetral d’aquestes zones de Catalunya.

Més informació sobre el coronavirus a ESPECIAL CORONAVIRUS

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.