Confinament: última hora. Barcelona s’acosta a la situació límit

La pandèmia Covid-19 multiplica els seus brots per tota Espanya però d’una manera especialment accentuada a Catalunya i a l’Aragó. En aquest últim cas el problema s’ha traslladat de les comarques limítrofes amb Catalunya a la capital, Saragossa, el que complica molt més la situació, donat el seu major impacte sobre la població.

Al Segrià continua la situació greu que previsiblement es mantindrà al llarg dels pròxims dies i esperem que no siguin setmanes. Però allà on se situa el focus de preocupació pel futur immediat és a Barcelona, pel nombre de casos que presenta i també per la velocitat amb què es multipliquen. S’ha passat de 78 casos en la setmana del 15 a 21 de juny, a 157 la primera setmana de juliol, i s’han multiplicat per més de tres al final de la setmana següent, assolint els 490 casos.

Un criteri establert és que quan una àrea en concret arriba a una densitat de 50 casos per cada 100.000 habitants, cal introduir algun tipus de confinament. Aquest criteri comporta que si Barcelona se situés en els 800 casos, caldria procedir a una restricció severa de mobilitat i confinament. La xifra de 490 sembla llunyana dels 800, però en realitat depèn de si es manté la velocitat de propagació o aquesta queda frenada. Només un multiplicador 2 en relació amb la xifra actual pels propers set o quinze dies, significaria superar clarament la xifra de risc que demana mesures més contundents. Per tant, la qüestió juga en les properes jornades.

A una escala més gran, la dels districtes, es pot observar com l’Eixample amb 121 casos per a 265.000 habitants està en els límits del confinament. Cal a més considerar que en una setmana, entre la primera i segona de juliol, el nombre de persones que han contret el virus s’ha multiplicat per tres. Per tant, el més previsible és que l’Eixample superi aviat la proporció crítica de 50 casos per 100.000 habitants.

Contagis: Si Barcelona se situa en els 800 casos de covid-19, caldrà procedir a una restricció severa de mobilitat i confinament. Click To Tweet

El districte de Sants–Montjuïc ja es troba en aquesta situació i seria prudent establir mesures de restricció del districte per presentar 120 casos per a una població de 184.000 persones. A més, la seva velocitat de creixement és molt elevada. La setmana del 22 al 28 de juny presentava 7 casos, a la següent s’havien elevat a 29, és a dir, s’havia multiplicat per 4, i a la passada setmana, del 6 al 12, s’han arribat als 120. És a dir, ha tornat a quadruplicar la xifra. Hi ha per tant un focus concret en aquesta zona amb l’agreujant que part d’ella es troba limítrof amb els barris de l’Hospitalet, que presenta la situació més complicada. Tota la resta de la ciutat de Barcelona presenta xifres baixes. Especialment Sant Gervasi (18 casos), Horta-Guinardó (20 casos), i Gràcia i les Corts (25 casos). Dins d’aquestes magnituds modestes, d’afectats, cal però atorgar atenció als districtes de Ciutat Vella i Nou Barris perquè entre la primera i segona setmana de juliol presenten un factor de creixement molt elevat, ja que han multiplicat els seus casos per set.

Més informació sobre el coronavirus a ESPECIAL CORONAVIRUS

Els resultats electorals de Galícia i Euskadi perjudiquen o beneficien al Govern espanyol?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.