Occident se la juga en el G7 de Cornwall

Aquesta setmana tindrà lloc una nova edició de l’G7, l’exclusiu club dels països occidentals més rics. L’esdeveniment tindrà lloc a Cornwall, al Regne Unit, el que suposa una nova oportunitat perquè Boris Johnson llueixi la seva estratègia “Global Britain” de l’era post-Brexit.

Molt es parla que en aquesta ocasió, la cimera del G7 vol anar mes enllà de sessions de fotos i declaracions conjuntes que ningú llegeix. I és que els països occidentals necessiten cada vegada més desesperadament demostrar a la resta de món, començant per la Xina, que encara són capaços de liderar.

Tant Johnson com el president nord-americà, Joe Biden, són plenament conscients. De fet, tots dos líders mantindran una cimera bilateral seguida de dues trobades amb aliats: primer el G7 com a tal ( Estats Units, Regne Unit, França, Alemanya, Itàlia, Canadà i Japó ), seguit per l’OTAN. En el cas de Biden, la seva agenda culminarà amb una trobada bilateral Estats Units-Unió Europea.

Aquesta densa agenda té un objectiu important de cara a Rússia i Xina, les principals veus discordants amb l’ordre mundial liberal establert pels Estats Units després de la Segona Guerra Mundial. Vol contrarestar la narrativa, minuciosament treballada per Moscou i sobretot Pequín, que Occident està sumit en una irrefrenable decadència .

Quan el G7 va ser fundat, als anys 70, els seus set membres representaven el 80% del PIB mundial. Avui dia tot just arriben a la meitat d’aquest percentatge

Per guanyar en representativitat mundial, el G-7 ha convidat en aquesta ocasió Austràlia, Índia, Sud-àfrica i Corea del Sud. Tres d’aquests països són asiàtics, cosa que demostra que aquesta regió s’està convertint en el nou centre de gravetat econòmic del món. Sumant aquests convidats, el G-7 afirma representar el 60% de la població mundial “que viu en països democràtics”.

Els assumptes que el G7 es disposa a tractar a Cornwall són eminentment globals: la sortida de la pandèmia de coronavirus, el canvi climàtic i el comerç internacional . Però, com tractar-los si el país que més creix (econòmicament parlant), que majors responsabilitats per l’epidèmia acumula, i que més contamina del món, la Xina, no hi està present?

El país que més creix (econòmicament parlant), que majors responsabilitats per la Covid-19 té, i que més contamina de el món, la Xina, no estarà present

Segons Gideon Rachman del Financial Times, l’estratègia que el G7 es disposa a seguir per respondre a aquesta pregunta és la de tornar a generar lideratge moral i polític a nivell mundial .

En aquest sentit, els líders del G7 hauran de signar aquesta setmana el recent acord per imposar una imposició mínima a totes les empreses a escala global. Després d’aquesta signatura, es comprometen a presentar el seu projecte davant l’assemblea del G20 prevista l’any que ve.

El G20 és en efecte una cimera més nombrosa i diversa instaurada per fer front a la crisi financera mundial de fa una dècada. Inclou països com Brasil, Índia i, per descomptat, la Xina .

👉 ¡Uneix-te al nostre grup de Facebook de Converses a Catalunya!

Comentem entre tots les notícies de Catalunya per a estar informats.
Podreu consultar totes les claus del dia!

Si la cimera acaba només amb els habituals eslògans bonistes sobre la importància de donar vacunes als països mes pobres, la transició ecològica i el lliure comerç, no haurà servit per a res

Està per veure si el G-7 reunit a Cornwall arribarà a acords concrets que tornin a Occident part de la seva credibilitat. Si la cimera acaba només amb els habituals eslògans bonistes sobre la importància de donar vacunes als països més pobres, la transició ecològica i el lliure comerç, no haurà servit per a res.

La carta d'Oriol Junqueras representa la fi de la via independentista a mitjà termini?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...
Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú