Occident se la juga en el G7 de Cornwall

Aquesta setmana tindrà lloc una nova edició de l’G7, l’exclusiu club dels països occidentals més rics. L’esdeveniment tindrà lloc a Cornwall, al Regne Unit, el que suposa una nova oportunitat perquè Boris Johnson llueixi la seva estratègia “Global Britain” de l’era post-Brexit.

Molt es parla que en aquesta ocasió, la cimera del G7 vol anar mes enllà de sessions de fotos i declaracions conjuntes que ningú llegeix. I és que els països occidentals necessiten cada vegada més desesperadament demostrar a la resta de món, començant per la Xina, que encara són capaços de liderar.

Tant Johnson com el president nord-americà, Joe Biden, són plenament conscients. De fet, tots dos líders mantindran una cimera bilateral seguida de dues trobades amb aliats: primer el G7 com a tal ( Estats Units, Regne Unit, França, Alemanya, Itàlia, Canadà i Japó ), seguit per l’OTAN. En el cas de Biden, la seva agenda culminarà amb una trobada bilateral Estats Units-Unió Europea.

Aquesta densa agenda té un objectiu important de cara a Rússia i Xina, les principals veus discordants amb l’ordre mundial liberal establert pels Estats Units després de la Segona Guerra Mundial. Vol contrarestar la narrativa, minuciosament treballada per Moscou i sobretot Pequín, que Occident està sumit en una irrefrenable decadència .

Quan el G7 va ser fundat, als anys 70, els seus set membres representaven el 80% del PIB mundial. Avui dia tot just arriben a la meitat d’aquest percentatge

Per guanyar en representativitat mundial, el G-7 ha convidat en aquesta ocasió Austràlia, Índia, Sud-àfrica i Corea del Sud. Tres d’aquests països són asiàtics, cosa que demostra que aquesta regió s’està convertint en el nou centre de gravetat econòmic del món. Sumant aquests convidats, el G-7 afirma representar el 60% de la població mundial “que viu en països democràtics”.

Els assumptes que el G7 es disposa a tractar a Cornwall són eminentment globals: la sortida de la pandèmia de coronavirus, el canvi climàtic i el comerç internacional . Però, com tractar-los si el país que més creix (econòmicament parlant), que majors responsabilitats per l’epidèmia acumula, i que més contamina del món, la Xina, no hi està present?

El país que més creix (econòmicament parlant), que majors responsabilitats per la Covid-19 té, i que més contamina de el món, la Xina, no estarà present

Segons Gideon Rachman del Financial Times, l’estratègia que el G7 es disposa a seguir per respondre a aquesta pregunta és la de tornar a generar lideratge moral i polític a nivell mundial .

En aquest sentit, els líders del G7 hauran de signar aquesta setmana el recent acord per imposar una imposició mínima a totes les empreses a escala global. Després d’aquesta signatura, es comprometen a presentar el seu projecte davant l’assemblea del G20 prevista l’any que ve.

El G20 és en efecte una cimera més nombrosa i diversa instaurada per fer front a la crisi financera mundial de fa una dècada. Inclou països com Brasil, Índia i, per descomptat, la Xina .

Si la cimera acaba només amb els habituals eslògans bonistes sobre la importància de donar vacunes als països mes pobres, la transició ecològica i el lliure comerç, no haurà servit per a res

Està per veure si el G-7 reunit a Cornwall arribarà a acords concrets que tornin a Occident part de la seva credibilitat. Si la cimera acaba només amb els habituals eslògans bonistes sobre la importància de donar vacunes als països més pobres, la transició ecològica i el lliure comerç, no haurà servit per a res.

La carta d'Oriol Junqueras representa la fi de la via independentista a mitjà termini?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.