Mobilitzacions. TV3, l’intel·lectual orgànic

Al llarg del programa especial emès a TV3 ahir dia 14, després de la sentència del procés, La televisió pública ha manifestat el seu paper, que no és tant el d’informar amb més o menys biaix, sinó el de conduir i promoure la mobilització a través d’un intel·ligent ús de la informació.

TV3 construeix en primer terme un relat que no respon a una simple acumulació de fets, sinó a un guió previ del que s’ha de dir. D’aquesta manera, les imatges i informacions que va estar donant la televisió pública a Catalunya van ser “afaitades”, com abans els hi feien a les banyes dels toros de lídia. T

ots els incidents més violents, o no van aparèixer, o ho van fer amb imatges d’escassos segons de presència a pantalla. Per exemple, el cas de la dona gran colpejada per un jove fins a fer-la caure, o l’intent d’agressió a una dona que portava una bandera espanyola a Girona, els incidents més greus de l’AVE. De fet, tot el que fossin topades d’una certa violència. La lògica de la narració era: “gran mobilització sí, violència no”.

També la informació que van donar sobre l’afectació de vols i trens va ser inferior a la real. Van donar per bona la xifra de 67 vols suspesos, quan en realitat van ser 108, i van deixar al marge els 50 trens, entre ells els 15 de l’AVE que no van poder fer el seu recorregut.

Totes les veus que es van anar produint al llarg del programa tenien com a finalitat justificar la mobilització, sense cap consideració més o menys objectiva sobre el contingut de la sentència, les gairebé 500 pàgines, que com tot text jurídic d’aquesta dimensió, presenta clarors i ombres.

TV3 s’ha convertit en un subjecte polític amb vida pròpia, que respon a la lògica que a més de les seves afinitats polítiques respon a una raó de modus vivendi. El primer interessat en que el conflicte es mantingui a un nivell alt és la televisió pública catalana, perquè garanteix la seva utilitat i bloqueja tot intent de modificar la seva actual línia editorial, que no té gaire a veure amb un servei públic adreçat a tots els contribuents que la fan possible.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.