Tradicionalment, els Estats Units transmetien les malalties de la seva economia al món sencer. Fou el cas de les principals crisis econòmiques del segle XX, com el crac de Wall Street del 1929. La darrera gran recessió mundial, al 2008, tingué igualment l’origen a Amèrica.
Però l’auge econòmic de la Xina està robant protagonisme als Estats Units també en aquest aspecte pervers. El pes de la Xina en l’economia mundial no ha deixat de créixer, arribant a acumular una tercera part del creixement econòmic mundial, relata el Financial Times. De fet, el gegant asiàtic creix més que els Estats Units, Europa i el Japó combinats.
Segons Andy Rothman, consultor d’inversions estratègiques, al 2019 foren els consumidors xinesos qui lideraren el creixement econòmic mundial. Ja que si bé el creixement del país asiàtic es desaccelera, la base sobre la qual ho fa ha augmentat un 188% en tan sols deu anys. I això es tradueix en una demanda monstruosa. Vet aquí perquè els operadors turístics i marques de roba estan tant preocupats pel nou coronavirus de Wuhan.
L’epidèmia ha causat ja una enorme sotragada a la borsa xinesa, provocant aquesta setmana el pitjor dia de pèrdues (un 7,9%) des del 2015. Una situació que ha obligat Pequín a injectar d’urgència liquiditat en la seva economia.
Alhora, cada cop són més les multinacionals que anuncien el tancament parcial o complert de les seves botigues i altres infraestructures a la Xina: a Apple i Ikea s’hi han sumat Ralph Lauren o Disneyland, per citar tan sols algunes ensenyes conegudes.
El cost del coronavirus ja ha estat avaluat en almenys un 0,4% del PIB xinès pel 2020. El seu cost per a l’economia mundial encara s’ha d’establir, però els experts preveuen que serà molt més important que el de l’epidèmia del SARS del 2003.
Els milions de turistes xinesos que no podran visitar els països europeus o els Estats Units per culpa de l’epidèmia són només una petita part de l’explicació. La regió de Hubei, la més afectada per l’epidèmia, és un hub importantíssim per les cadenes d’aprovisionament de nombroses multinacionals, incloent les tecnològiques nord-americanes, dependents dels components i matèries primeres provinents de la Xina.
Si les empreses tecnològiques veuen les seves cadenes d’aprovisionament amenaçades, l’impacte econòmic internacional es farà sentir amb molta més intensitat que fins ara. El coronavirus de Wuhan podria llavors esdevenir el catalitzador d’una nova recessió mundial que els experts temen des de fa ja mesos, deguda principalment a l’explosió del deute arreu del món.