Una altra vegada: l’escàndol econòmic de TV3. Irregularitats a manta i retribucions sense control

TV3 és una televisió cara, molt cara, envellida i dotada de privilegis. Aquestes són les seves dades econòmiques:

El pressupost i l’aportació de la Generalitat a TV3 i a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) són els següents:

  1. Aportació anual el 2024: La Generalitat va destinar 330,5 milions d’euros a la CCMA, cosa que inclou TV3, Catalunya Ràdio i la seva plataforma digital. Això suposa un increment de 55 milions respecte a l’any anterior.
  2. Aportació prevista el 2025: La dotació pública augmentarà fins als 335,5 milions d’euros i seguirà creixent en els anys següents.
  3. Contracte-programa 2024-2027: La Generalitat ha compromès un total de 1.347 milions d’euros per a la CCMA durant aquest període, amb aportacions anuals creixents fins a assolir els 340,5 milions el 2026 i el 2027.
  4. Increment respecte a anys anteriors: El 2023, l’aportació pública va ser de 275,5 milions, cosa que implica un augment significatiu del pressupost en els últims anys.

Comparativa amb altres televisions autonòmiques

El pressupost de TV3 és significativament superior a la mitjana de les televisions autonòmiques a Espanya (104,8 milions). Per exemple:

  • EiTB (País Basc): Va rebre 167 milions el 2023, aproximadament la meitat que TV3.
  • Canal Sur (Andalusia): 151 milions d’euros.
  • TVG (Galícia): 103 milions d’euros.
  • Telemadrid: Rep aproximadament una quarta part del pressupost de TV3.
  • La7 TV (Múrcia): Amb prou feines va rebre 10,8 milions.

En resum, la Generalitat està fent una inversió considerable en TV3 i la resta de mitjans públics catalans com a part de la seva estratègia per reforçar el català i garantir la sostenibilitat de la CCMA.

TV3 triplica la mitjana de despesa en televisió i ràdio públiques autonòmiques, que és de 104,8 milions d’euros.

Cost per habitant: TV3 costa a cada català aproximadament 44 euros a l’any. En comparació, RTVE costa 25,6 euros per espanyol a l’any.

En resum, TV3 té un pressupost que dobla o triplica el de les següents televisions autonòmiques més cares i multiplica per cinc o més el pressupost de les més petites. Aquesta diferència significativa situa TV3 en una categoria a part en termes de finançament públic per a mitjans autonòmics a Espanya.

Però, malgrat això, és un enclavament ideològic i també de privilegis per a aquells que formen part de la seva estructura, i la conseqüència de tot plegat és un focus d’irregularitats.

Ara mateix, l’últim informe de la Sindicatura de Comptes assenyala un gran nombre d’irregularitats que apunten en el mateix sentit: els qui són dins decideixen qui entra, de manera que té poc a veure amb els criteris de transparència, igualtat de mèrits i objectivitat que es requereixen per a tot organisme públic. L’altra evidència és que uns quants privilegiats es reparteixen la part del lleó, amb retribucions fora de tota mesura.

Especialment cridaner és el fet que el programa teòricament benèfic La Marató de TV3 té com a director de la fundació que la realitza una retribució que supera la retribució del secretari general de la televisió pública. I és que la millor beneficència és la que comença per un mateix. Existeix una apropiació grupal d’un bé públic: aquesta és la realitat de TV3.

Aquestes són les irregularitats consignades en l’informe segons la font OCTUVRE.cat, una web especialitzada a informar d’irregularitats en l’administració pública:

IRREGULARITAT A)

La contractació de les pòlisses d’assegurances de responsabilitat d’administradors i directius de la CCMA es va tramitar pel procediment negociat sense publicitat, quan s’hauria d’haver realitzat mitjançant un procediment obert.

En cap dels expedients revisats no hi ha l’informe jurídic previ a l’aprovació de l’expedient de contractació i no consta en els expedients que s’hagi realitzat el procés de negociació.

IRREGULARITAT B)

La CCMA no va sol·licitar prèviament a la contractació de les assegurances l’informe tècnic de la Direcció General del Patrimoni, fet que incompleix l’article 36 del Decret 1/2002, del 24 de desembre (Llei del patrimoni de la Generalitat de Catalunya).

IRREGULARITAT C)

La CCMA va incorporar el personal de comandament de nivell 0 de forma directa, sense cap convocatòria pública; per tant, no es van garantir els principis bàsics de publicitat, concurrència, mèrit i capacitat establerts en la normativa vigent.

IRREGULARITAT D)

La base 7 de la convocatòria del procediment de selecció dels directors del mitjà televisió i ràdio (mèrits objecte de valoració) estableix una relació dels mèrits a valorar, però no inclou la valoració dels mèrits de manera global ni específica de cada mèrit.

A més, la base 8 de la convocatòria estableix que el nom dels membres de la Comissió de Valoració s’ha de mantenir confidencial. Aquesta previsió és contrària al principi de publicitat que s’ha de garantir en tot procediment de selecció.

IRREGULARITAT E)

El 2020 es va aprovar el sistema de retribució d’objectius comercials de la CCMA. Per a la tramitació del sistema de retribució variable dels exercicis 2020 i 2021, no consta l’existència de l’informe favorable de la Comissió de Retribucions i Despeses de Personal.

IRREGULARITAT F)

La CCMA va abonar el 88% i el 120% del sistema de retribució d’objectius comercials a la directora de màrqueting comercial i a la cap de publicitat del mitjà ràdio, fet que supera l’abonament d’un màxim del 25% de les retribucions variables.

IRREGULARITAT G)

L’exercici 2021, les retribucions íntegres anuals de quatre directius corporatius van superar la retribució d’un conseller de la Generalitat. Això és IL·LEGAL.

IRREGULARITAT H)

La retribució íntegra del director de la Fundació de La Marató de TV3 va superar la retribució del secretari general. Era necessària l’aprovació d’aquesta retribució per Acord de Govern de la Generalitat. La CCMA no ha facilitat l’Acord de Govern.

IRREGULARITAT I)

L’abonament de set triennis meritats com a funcionari de la Generalitat de Catalunya per part de la CCMA al director de Gestió Pressupostària, Empresa Verda i Serveis Generals no té empara en la normativa ni està previst en el contracte d’alta direcció del treballador.

TV3 és una televisió cara, molt cara, envellida i dotada de privilegis. Aquestes són les seves dades econòmiques Share on X

Creus que l'ampliació de la despesa militar a Espanya hauria de passar per l'aprovació del Congrés dels Diputats?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

 

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.