La Generalitat sobretot per iniciativa d’ERC, ha decidit prolongar 10 dies més el tancament de bars i restaurants. Contrasta fortament aquesta mesura amb la situació de Madrid, que partint de nivells molt més alts d’afectació per la Covid-19 que Catalunya ha aconseguit reduir-los ràpidament fins a situar-se per sota del nivell català, de manera que a data d’ahir dijous 12, tenia una incidència acumulada (casos per 100.000 habitants en els últims 14 dies) de 328,89, mentre que Catalunya estava situada als 589,08. La seva taxa de positius en relació amb les proves fetes era també molt millor, 8,17% contra 12,05% de Catalunya, considerant a més que Madrid fa el doble de proves que el nostre país. L’expert Oriol Mitjà, que va ser un dels homes clau crític amb les polítiques del departament de Sanitat i independentista confés, va declarar aquest dijous a TV3 que els bons resultats de Madrid són deguts sobretot a l’ús massiu de test d’antígens per detectar els contagis i poder actuar ràpidament. Precisament aquesta és la mesura que ell proposa i que la Generalitat no ha atès.
Un recent informe publicat a la revista Nature per investigadors de les universitats de Stanford i Northwestern amb dades de 98 milions de persones dels EUA, recollides entre març i maig, constaten que efectivament els bars, els hotels i els gimnasos són llocs d’alt risc, però alhora consideren que aquest es pot reduir substancialment limitant l’aforament dels locals interns al 20% i d’aquesta manera evitar el seu tancament. Si a aquest fet se li afegeix que l’estudi es refereix a espais tancats i no a les terrasses en les quals el risc és molt menor, queda clar que una línia d’actuació és la limitació substancial de l’aforament interior i facilitar al màxim que portin la seva activitat al carrer en condicions. L’estudi no té en compte altres aspectes que s’han revelat decisius, com és la renovació de l’aire i el tractament del mateix per destruir els virus. Aquest segon enfocament permetria millorar l’aforament inferior en condicions segures. L’amidament dels nivells de CO2 dels espais tancats aportarien un indicador clar de si la renovació és suficient o no. Però res de tot això es planteja la Generalitat, que continua amb el criteri més aviat medieval, de mort el gos morta la ràbia.
A aquest fet cal afegir-hi els ridículs ajuts que la Generalitat aporta per compensar les pèrdues i a sobre la pèssima gestió que ha demostrat una vegada més el conseller Chakir El Homrani amb els escassos ajuts disponibles, provocant una indignació generalitzada. Recordem que és el mateix polític que també ha fracassat rotundament amb l’aplicació de la renda de ciutadania i el que era el responsable de les residències fins que l’elevada mortalitat en elles va fer que Torra li retirés la competència per traspassar-la a Sanitat. En un govern normal aquest conseller, que també és d’ERC, hauria estat destituït per incompetent des de fa mesos.
Per si tot això no fos prou, la informació facilitada per la Generalitat sobre l’execució pressupostària revela que la Generalitat té en aquests moments un superhàbit de més 300 milions d’euros que si es té en compte a més les empreses públiques catalanes, s’acosta als 1.000 milions. La pregunta és per què està fent aquest estalvi la Generalitat en un moment que des de la UE es reclama fer despesa i més despesa i quan els sectors de l’hostaleria, la cultura, els hotels, els gimnasos, i altres, i els autònoms en general, les mesures de la Generalitat els ha situat al pacte de la fam. És difícilment explicable que en aquestes condicions el govern dirigit, és un dir, per Aragonès es guardi 1.000 milions d’euros.
Més informació sobre el coronavirus a ESPECIAL CORONAVIRUS