Els col·lutoris que ataquen el coronavirus. Per què sanitat no suggereix la seva utilització?

Els fets són aquests: Els investigadors d’IrsiCaixa i el Departament de Salut de la Generalitat en col·laboració amb Dentaid Research Centre han confirmat el que ja indicaven estudis anteriors, en el sentit que el clorur de cetilpiridí (CPC), que és un component present en alguns col·lutoris, redueix mil vegades la capacitat d’infecció de la variant alfa del SARS-CoV-2 i que va ser descrit per primera vegada al Regne Unit en treballs de laboratoris.

Aquest estudi ha estat acceptat per la revista científica Journal of Dental Research i demostra que l’acció del CPC té un efecte antiviral, perquè trenca la membrana del virus. Aquesta forma d’actuar té importància ja que significa que és efectiva davant qualsevol variant del SARS-CoV-2, perquè a diferència de les vacunes no actua sobre les proteïnes que faciliten el contagi, sinó que senzillament trenca la barrera protectora del virus.

Aquestes proves són de laboratori. S’han dut a terme utilitzant proporcions i dissolucions del producte que són comunes als col·lutoris i han funcionat satisfactòriament. Està en curs un assaig sobre l’eficàcia en humans per comprovar si també confirma el que ja s’ha vist reiteradament en l’àmbit de l’experimentació. De fet aquesta possibilitat no és recent i ja hi ha antecedents de comunicacions oficials que es remunten al desembre de l’any passat, fetes també per un equip espanyol i que assenyalaven aquest camí.

L’efectivitat es dona només en aquells col·lutoris que contenen CPC, que és el que actua. La previsió actual és que l’ús en forma de gargarismes d’1 a 2 minuts al dia és suficient per disminuir l’efectivitat del coronavirus. Per tant, una pràctica regular constituiria una mesura preventiva en principi molt eficaç, perquè a més té una especial incidència durant les dues primeres setmanes després de la infecció, que és quan la càrrega viral és més elevada i les persones són més contagioses. Així doncs la seva utilitat no es limita a la protecció de la mateixa persona que du a terme la pràctica, sinó que s’estén a tercers en limitar la propagació.

Com és sabut el coronavirus ataca bàsicament envaint l’organisme a través del nas i la boca. D’aquí l’ús de les mascaretes. I per tant, aquesta és també la via d’acció d’aquesta barrera curativa de caràcter químic. Són diversos els col·lutoris que contenen CPC, però un dels que ha tingut una major difusió i que té un estudi propi publicat al març d’enguany a la revista Pathogens, i remés el febrer del mateix any, que se cenyia a comprovar l’efecte de diversos col·lutoris, va assenyalar que els dos més eficaços eren Listerine i l’altre, amb recepta, Clorhexidina.  També en aquest cas els resultats són de laboratori i encara s’han de testar en éssers humans per comprovar la seva eficàcia real. Hi ha altres productes que també tenen aquest efecte, però que presenten l’inconvenient que causen una mort significativa de les cèl·lules de la pell, mentre que els dos col·lutoris indicats demostren una agressivitat mínima.

Totes aquestes indagacions han tingut bàsicament el seu origen en l’àmbit de la medicina dental perquè aquests professionals estan interessats a trobar barreres que dificultin el contagi que poden experimentar a través de la pràctica, ja que actuen en condicions de màxim risc per la proximitat amb el malalt i a la seva exhalació.

Donat que es tracta de productes d’ús habitual, i que tenen unes contraindicacions molt limitades, no s’entén com el Departament de Salut no ha introduït i ha generalitzat suggeriments en aquest sentit, més quan ha participat directament en una de les últimes proves positives. No es tracta d’una poció miraculosa, ni d’una garantia important, però sí que és un possible mecanisme de prevenció sense contraindicacions i que té punts de contacte amb la pràctica reiterada de desinfectar-nos les mans amb gel hidroalcohòlic.

De fet, i aprofundint més, no deixa de ser un interrogant el fet que el Departament de Salut i el Ministeri de Sanitat estan desatenent sistemàticament totes aquelles tècniques que tenen un efecte reductor de l’impacte del coronavirus.

Per exemple, en un altre ordre diferent, s’han preocupat molt en limitar l’afluència als locals, però no han avançat gens en regular el control de l’aire que es respira en el seu interior i dels mitjans que poden reduir el risc. No s’entén que s’accepti que viatgin multitud de persones en cabines d’avió absolutament atapeïdes, perquè disposen de sistemes de renovació d’aire eficaços, i no s’apliqui un criteri semblant en interiors molt més congestionats. Els parlaments, els polítics i els tècnics haurien d’explicar-nos per què es prescindeix de solucions que milloren la seguretat i tot se centra en una despesa multimilionària en vacunes i en medicacions hospitalàries d’elevat cost. Alguna cosa de fons no encaixa en tot això.

L’efectivitat es dona només en aquells col·lutoris que contenen CPC, que és el que actua. La previsió actual és que l’ús en forma de gargarismes d’1 a 2 minuts al dia és suficient per disminuir l’efectivitat del coronavirus Share on X

Malgrat la pandèmia, econòmicament salvarem aquest estiu?

Loading ... Loading ...

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.