Les sorpreses després del debat a TV3

El debat entre els candidats dut a terme a TV3 segurament no passarà a la història per l’interès i brillantor de les intervencions, però sí que ha portat un punt de morbositat a la campanya amb la negativa de Salvador Illa a fer-se un test de contagi abans de començar.

TV3 va informar els candidats que, com a mesura de precaució i donada la llarga durada del debat, la quantitat de persones que hi intervenien i el fet que tots es pronunciessin de viva veu i amb força, feia recomanable verificar que cap d’ells era sospitós de ser portador. Per aquest motiu va indicar que els faria un test abans, i que tinguessin previst un possible substitut en cas que el resultat fos positiu.

Tots els partits van acceptar excepte Illa que es va negar a fer-se la prova. Les explicacions posteriors que ha donat no han ajudat a aclarir la negativa perquè són, com a mínim, confuses, ja que va apel·lar a criteris generals per no fer-se la prova, ja que els protocols sanitaris només contemplen aquesta possibilitat si s’ha estat en una situació de contacte amb una persona afectada.

La realitat és que aquestes proves es fan si es vol tenir garanties que en una determinada concurrència no hi hagi un portador involuntari. La negativa i la vaguetat de la resposta han desfermat les lògiques sospites, que Illa no es fes la prova perquè estava vacunat. Aquest argument s’ha volgut desmentir dient que un test serològic o d’antígens, o una PCR no poden identificar una persona vacunada, perquè és impossible distingir si el resultat és producte de l’administració de la vacuna o d’haver passat la malaltia. És una explicació acadèmicament correcta, però que no resol la qüestió, perquè s’hi hagués donat positiu, no hi hauria la certesa que hagués estat a causa de la vacuna, però aleshores voldria dir que Illa ha passat la malaltia sense fer cap mena de quarantena, el que tampoc hauria estat un bon escenari per a un exministre de Sanitat. Tot porta a pensar que la raó d’incórrer en la polèmica, tal com ha succeït, és que efectivament Illa sabés que donaria positiu. Ara,  el candidat arrossegarà amb ell aquesta sospita,

La sospita ha crescut i ara ja s’estén als membres del govern espanyol. La pregunta que es formula, i que mereix una resposta raonable, és si el president del govern i diversos membres del govern s’han vacunat. No és un fet menor donada l’allau de casos de tots colors, un bisbe inclòs, que aprofitant una oportunitat o altra s’han saltat la cua i s’han vacunat.

Illa, per haver estat ministre de Sanitat, té encara una responsabilitat més gran de ser exemplar. No es tracta que sigui innocent de l’acusació, que és un deure prejutjar-ho, sinó que com a càrrec públic prediqui amb l’exemple de la transparència.

No és aquesta l’única sorpresa del debat. L’altra l’ha fet evident la mateixa TV3, quan amb les qualificacions dels resultats ha esdevingut que tots havien sospès excepte Fernández, el representant del PPC que va quedar primer però a més d’una manera molt destacada amb 7,3 punts de valoració sobre 10. El que el segueix, Salvador Aragonès, no va arribar ni tan sols a l’aprovat amb un 4,3. I Illa encara va fer més just, amb un 4 pelat. Tots van suspendre, excepte el candidat popular. I que això ho faci palès TV3 encara resulta més impactant. Els pitjors classificats van ser Vox, l’últim, amb un paupèrrim 1,3 i la representant de la CUP Dolors Sabater amb una gairebé no millor nota de 2.

 

Després del debat, hem sabut que cinc partits independentistes han signat un escrit sostenint que mai pactaran amb el PSC. El primer a signar ha estat JxCat amb data 8 de febrer. I els altres quatre la CUP, Primàries de Catalunya, PDeCAT i ERC, ho van fer amb data d’ahir, és a dir, l’endemà del debat. Una vegada més la manca de credibilitat de les afirmacions dels partits comporten que hagin de recórrer a escenaris d’aquesta mena, com en el seu moment va fer Artur Mas amb el PP, que no fan altra cosa que dividir el país amb línies vermelles. Tot el contrari del que s’espera dels partits polítics que tenen com a missió recompondre el mirall trencat, que és per definició la societat plural que expressa la democràcia.

Tot fa pensar que la raó per la que Illa no es va voler fer la PCR és que efectivament sabia que donaria positiu Share on X

Creus que Salvador Illa quedarà primer a les eleccions del 14 de febrer?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.