En un escenari central en què se suposa que persisteix la pandèmia, però no cal un confinament generalitzat, l’AIReF estima que el PIB podria disminuir un 11,1% el 2020 i es recuperaria eL 2021 fins a aconseguir un creixement del 8,2%.
En un escenari optimista, en què els rebrots actuals es controlen i la confiança i la despesa es recuperen de manera ràpida, el PIB podria augmentar fins a un 10,0% el 2021, després de baixar un 10,7% el 2020.
Finalment, si la contenció de la segona onada requereix mesures més severes de restricció de la mobilitat i de l’activitat econòmica o s’assumeix una major persistència de la pandèmia, la previsió de creixement del PIB per 2021 es redueix fins a un 6,5%, després de caure un 11,4% el 2020 .
En aquests tres escenaris s’incorpora un impacte del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) de 2,7 punts el 2021, estimat a partir del model economètric de l’AIReF.
Sobre la base d’aquests escenaris, l’AIReF segueix considerant que l’escenari macroeconòmic dels Pressupostos 2021 podria ser assolible si conflueixen circumstàncies favorables tant pel que fa a l’evolució de la pandèmia, com a l’execució i impacte dels fons rebuts a través de el Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR) i els altres fons de Next Generation EU, que en l’escenari de Govern constitueixen la palanca sobre la qual se sosté la recuperació econòmica.
No obstant això, l’AIReF fa notar el risc que es materialitzin escenaris menys benignes, associats a menors taxes de creixement. De fet, les previsions de creixement del Govern per 2021 es troben en el rang superior dels escenaris elaborats per l’AIReF. Les diferències entre els escenaris de l’AIReF i els del Govern es deuen no tant a l’impacte estimat de l’PRTR, sinó a la velocitat de la recuperació esperada, estretament lligada a les hipòtesis sobre l’evolució de la pandèmia.
El agreujament recent de la pandèmia allunya la possibilitat que es materialitzi la hipòtesi sobre la qual se sustenten les previsions macroeconòmiques del Govern, que assumeixen que els rebrots es mantenen controlats i concentrats, sense donar lloc a mesures de confinament estrictes. A més, les previsions del Govern suposen que al llarg de 2021 es produiran avenços significatius en la lluita contra la pandèmia que permetran una progressiva recuperació de la normalitat.
Per la seva banda, l’AIReF considera que, tot i els avenços en el desenvolupament d’una vacuna i de tractaments contra la COVID19, encara és molt incert el moment en què podrien estar disponibles per al seu ús massiu entre la població i el grau de cobertura que podrien assolir, de manera que permetessin resoldre la crisi sanitària de forma efectiva i eliminar així les mesures de contenció de la pandèmia que llasten el creixement econòmic.
Pel que fa a l’PRTR, l’AIReF destaca la necessitat que la selecció dels projectes i reformes es faci amb la màxima exigència, perquè aquests tinguin els efectes multiplicadors desitjats sobre l’activitat econòmica a curt i mig termini. Més informació: www.airef.es. En l’escenari central, l’AIReF estima un dèficit de les AP de 8% de l’PIB el 2021 després de l’11,6% el 2020. Les dues xifres són superiors a les recollides en el Pla Pressupostari (11,3% el 2020 i 7,7% el 2021). La recuperació econòmica, la retirada progressiva de les mesures implementades per la crisi de la COVID-19 i les modificacions tributàries incloses en el projecte de Pressupostos impulsaran aquesta reducció del dèficit.
En sentit contrari, les noves mesures de despesa impliquen una menor reducció del dèficit. Amb un efecte neutral sobre el dèficit, les estimacions de l’AIReF assumeixen la implementació del PRTR el 2021 d’acord amb les previsions de Govern, la qual cosa suposa un increment d’ingressos i despeses de 2,8 punts de l’PIB. Després d’una caiguda del 6,4% el 2020, l’AIReF preveu que els ingressos creixeran el 2021 un 6,2%, situant-se en el 39,7% del PIB, el 42,5% incloent-hi els ingressos del PRTR. Aquest nivell seria 6 dècimes inferior al que preveu el Pla Pressupostari. En tots dos casos, la previsió d’ingressos està basada en escenaris macroeconòmics que contemplen una ràpida i efectiva implementació del PRTR i l’aprovació dels pressupostos amb les modificacions impositives propostes i amb les noves figures anunciades.
L’AIReF estima un menor creixement dels impostos, al voltant d’un punt del PIB. Les diferències en l’impacte de les mesures tributàries es concentren en els nous tributs pel previsible retard en la seva aprovació. Per contra, l’AIReF preveu una evolució més positiva de les cotitzacions socials i altres ingressos corrents. Les despeses se situaran en 2021, sense incloure el PRTR, en el 47,6% segons les estimacions de l’AIReF, davant el 48% de el Pla Pressupostari, després del màxim del 52,5% del PIB el 2020.
La progressiva retirada de les mesures implementades el 2020 es veurà parcialment compensada per les mesures previstes en el Pressupost 2021 i per la consolidació de part de la despesa sanitària. En termes nominals, les ocupacions baixarien un 0,6%, mentre que el Pla Pressupostari preveu una pujada del 0,4%, assumint una major consolidació de la despesa associada a la pandèmia. No obstant això, la implementació del PRTR impulsarà el creixement de la despesa, 5,4% segons la AIReF, fins a situar-se en el 50,5% del PIB.
Les estimacions de l’escenari central de l’AIReF segueixen sotmeses a un elevat grau d’incertesa per la pròpia evolució de la crisi sanitària de la COVID-19 i els seus efectes sobre l’activitat econòmica, al que se sumen els riscos d’implementació del PRTR. La materialització de l’escenari macroeconòmic pessimista esbossat per l’AIReF suposaria una menor previsió d’ingressos al voltant de 18.400 milions d’euros, mentre que es mantindrien al voltant de les previsions del Pla Pressupostari en el cas de l’escenari optimista. A més, els riscos en la implementació del PRTR podrien suposar un menor creixement, que es traduiria en un major dèficit per a les AAPP.
Més informació sobre el coronavirus a ESPECIAL CORONAVIRUS
Les estimacions de l'escenari central de l'AIReF segueixen sotmeses a un elevat grau d'incertesa per l'evolució de la Covid-19 Share on X