Malgrat la greu crisi del PP, les enquestes no assenyalen cap benefici per al govern Sánchez, i sí que més aviat expressen una situació de creixent declivi. En els resultats de les tres últimes enquestes d’NC Report, Data10 i 40 dB, es poden observar algunes tendències clares. Les de Data10 i NC report, les més recents en el temps, mostren ja la recuperació del PP com a efecte Feijóo, però sense recuperar la primera posició que havia obtingut abans de la crisi. Una de les característiques més clares i comunes és el creixement de Vox que és clar en tots els casos i de fet és l’única força que presenta aquesta característica, si bé això no significa un ensorrament del PP.
Si en les eleccions passades el bloc governamental va assolir 155 escons, ara com a molt n’assoliria els 130, mentre que Vox i el PP, que aleshores es van situar en els 124 diputats, ara es mourien en una forquilla situada en la majoria absoluta.
L’enquesta de 40dB per a El País presenta una característica curiosa. Va ser la primera a fer el treball de camp, entre el 22 i el 28 de febrer, és a dir, en plena crisi del PP i sense que encara existís l’expectativa Feijóo. Malgrat aquest fet el diari no l’ha publicat fins aquest dilluns dia 7 de març, després que sorgissin altres enquestes amb treballs de camp molt posteriors, que donaven pitjor resultats al PSOE. El per què es produeix aquest retard en el temps no té resposta, però sí que es pot formular una hipòtesi. En el moment de fer l’enquesta els resultats, tot i ser dolents per al PP, no eren ni de lluny els d’un ensorrament, mentre que el bloc governamental quedava malparat. Constatem-ho. El PSOE treia només 109 escons, 11 menys que a les eleccions i UP en treia 32, 3 menys que a les eleccions. Mentre que el PP, si bé perdia posicions es quedava en 92 (+3) i Vox arribava als 69 (+17). En altres paraules, ni en el pitjor moment de la crisi la coalició del govern es beneficiava dels resultats, tot al contrari, perdia clarament posicions.
Aquesta dinàmica encara s’accentua més en les dues altres enquestes, NC Report i Data10, les més recents, que situen el PSOE en un interval de 103-98 diputats, al PP en 101-94, Vox en 70-82 i UP en 26-29. Com es pot constatar en aquests registres, en un dels dos casos els socialistes ja baixarien del centenar d’escons, i en els dos sondejos UP per primera vegada cauria per sota dels 30 diputats.
Semblaria com si la gestió governamental es va esgotant i que les expectatives dels fons europeus no són suficients per canviar la tendència, mentre que la inflació creixent estaria passant factura. Possiblement, també opera una certa fatiga per la forma que és percebuda com a poc sincera la manera de governar de Sánchez, però aquest argument forma part més d’elucubració que de la data concreta. Si el PP no s’ha ensorrat en aquest període i el gran creixement de Vox no s’ha produït, sobretot a les seves expenses, vol dir que la tendència futura opera en el sentit d’un esgotament de l’actual govern Sánchez. Cal considerar en aquesta línia que, a més, quan les enquestes es van produir no era palesa la crisi oberta per les posicions tan diferents sobre la guerra.
En tot cas la gran variable aquí són les dels partits independentistes més grans, que semblen inamovibles en els seus resultats. ERC se situa en 13 diputats, JxCat en 8, PNB en 7 i Bildu en 5. Amb aquesta correlació de forces, a més d’altres partits menors, el PP ho té més difícil d’arribar al govern i necessitaria créixer formant amb els vots de Vox no només una majoria absoluta, sinó situant els populars clarament com a l’opció més votada. A hores d’ara aquest és el repte que separa Feijóo de la presidència del govern.