Una carta oberta, subscrita per 350 científics i especialistes en la investigació i desenvolupament de la Intel·ligència Artificial (IA), adverteix amb tints dramàtics que aquest nou instrument tecnològic representa riscos seriosos que han de ser controlats com es fa amb les pandèmies o la bomba atòmica.
L’advertència ha estat recolzada també per algunes de les empreses capdavanteres en el desenvolupament d’aquesta tecnologia de la quarta revolució industrial.
Fa tan sols dos mesos, 1.300 investigadors i empresaris més, entre els quals destaca el mateix cofundador de la Intel·ligència Artificial, el controvertit multimilionari Elon Musk, havien sol·licitat una moratòria de sis mesos en les investigacions de laboratori per dedicar-se a pensar més sobre els riscos ara denunciats.
Entre els perills denunciats que comporta la Intel·ligència Artificial (IA), es parla de la suplantació de professionals de nombrosos àmbits per robots autònoms, la provocació d’accidents, els usos perversos per part de desaprensius i, sobretot, a la proliferació de noves armes.
La Santa Seu ja va proposar al si de l’ONU la fundació d’un organisme mundial que analitzi i controli aquesta nova tecnologia i el Papa Francesc ha demanat molta cautela a l’hora de confiar judicis a algorismes que processen dades recollides sobre algunes entitats i sobre les persones.
La Intel·ligència Artificial oferirà, sens dubte, moltes aportacions positives a nombrosos camps, i no hem de cultivar la nostàlgia d’un món sense màquines. Es tracta de no convertir-la en un ídol ni en una realitat que escapi de qualsevol instància ètica i, al meu entendre, del necessari control democràtic.