L’enquesta de Tezanos és un escàndol pel CIS

L’enquesta que ha fet pública el CIS dirigida per José Félix Tezanos, un càrrec socialista que ha fet tota la seva carrera dins del PSOE, constitueix un escàndol pels professionals del CIS que l’explicació metodològica que l’acompanya no obvia. No es pot fer públic uns resultats d’intenció de vot en forma de taules i alhora afegir a la lletra petita que no es tracta realment de la determinació de la intenció de vot, sinó més aviat una observació que guarda relació amb el passat.

Però no es tracta només de la consideració que neix d’observar les dades del CIS, sinó d’un fet més objectivable com és la comparació amb totes les altres enquestes fetes al llarg del mes de juny amb dates semblants.

La constant és sempre la mateixa:

1.Sobrevaloració del resultat del PSOE. Les enquestes (vegeu la taula adjunta) atorguen entre un 30,5 i un 32,6 al PSOE. Tezanos dóna no gens menys que un 39.5%; uns 8 punts més que la mitjana de les enquestes.

(1) Atenció: intenció directa de vot; no vot estimat

Font: Electomania

2. El PP se situa en una mitjana de vot situada pràcticament en el 20% i Tezanos li atorga només el 13,7%.

3. Per a Ciutadans les diferències són menors, perquè les enquestes fluctuen entre el 12,5% i el 16,2%. Mentre que el CIS li atorga un 15,8%. D’acord amb els resultats observats, la probabilitat se situaria entre el 15-15,5%, per tant realment molt proper a la predicció del CIS.

4. Una cosa semblant passa amb Unidas Podemos. Com es pot observar a la taula adjunta oscil·la entre el 12,2 i el 13,2%. Per tant la xifra de l’enquesta oficial se situaria dins de l’interval definit pels dos extrems.

5. En el cas de Vox torna a produir-se una altra disminució inexplicable. La majoria de les enquestes, tres, li atorguen entre el 8 i el 9% excepte una que el situa en el 5,6%. Tezanos estableix el seu resultat en el 5,1%, molt per sota del que seria el valor de la distribució i del valor mitjà.

Veiem doncs que l’enquesta del CIS sobrevalora extraordinàriament els resultats del PSOE i empetiteix els del PP i Vox.

En el cas de Catalunya els resultats mantenen la posició d’ERC amb el 3,89%, i fa palesa una nova davallada important de JxCat que si fos certa l’enquesta del CIS perdria fins una tercera part del vot de les últimes eleccions.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

No s'ha trobat cap resultat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú