Octavio Granado, secretari d’Estat de Seguretat Social, ha reconegut aquesta setmana que les últimes dades d’ocupació reflecteixen un “evident” refredament de l’economia. El nombre d’aturats ha augmentat fins a arribar als 3,07 milions de treballadors, amb només un augment mitjà de 3.224 afiliats respecte a l’agost (la pitjor dada des de 2013).
Malgrat un l’agost i un setembre no va molt bons, segons la ministra d’Ocupació i Seguretat Social en funcions, Magdalena Valerio, es “està mantenint el tipus”. Les dues activitats amb millors resultats d’ocupació ha estat educació, amb un increment de 45.500 nous treballadors, i l’administració, 21.600 cotitzants més. D’altra banda, els sectors del comerç i d’hostaleria registren una caiguda de 78.000 afiliats.
“Al Govern òbviament el preocupa, però intentem no només preocupar-nos, sinó ocupar-nos”, ha remarcat el secretari d’Estat, que també ha afirmat que en aquest mes ha afectat l’afiliació de la seguretat social la fallida de Thomas Cook, les conseqüències que s’han viscut per la DANA i una disminució de l’ocupació en les administracions públiques, concretament a les comunitats autònomes, bé pel retard en la presa de possessió dels governs o perquè s’ha reduït directament l’ocupació.
Si es desglossa l’evolució de l’ocupació per comunitats, les que surten millor parades són al País Basc, amb 2.444 aturats menys, Castella-la Manxa (2.145) i la Rioja (-932). A l’altra part de la banda, encapçalant les pitjors dades, es troba Catalunya en augmentar 1.205 el nombre de desocupats. En aquesta última comunitat autònoma Barcelona és l’única província que ha reduït el nombre d’aturats.
Girona suma 1.721 aturats als seus registres, acumulant un total de 33.827 persones en aquesta situació. Tarragona li segueix amb una pujada de 1.135 persones amb un total de 43.175 aturats. En el cas de Lleida augmenta la desocupació en 589 persones, arribat als 18.354 aturats.