La Catalunya oblidada: casa i feina a canvi de famílies amb nens

La Nerea i en Rubén acaben l’escola de primària aquest any. Al setembre començaran el curs a un poble a 22 quilòmetres de casa seva i l’escola de Prat de Comte estarà al límit de tancar. “I un poble sense escola és, a curt termini, un poble sense vida”, assegura Joan Josep Marlàs, alcalde del municipi, el nucli poblacional més petit de la Terra Alta.

Aquest és el gran problema amb què es troba una Catalunya oblidada: la rural. Amb una taxa de natalitat bastant baixa i amb uns joves que abandonen els pobles per anar a la ciutat, aquestes viles no tenen futur i la primera a sofrir la davallada és l’escola.

Per això, a Prat de Comte han decidit fer una crida: es busquen famílies amb nens que estiguin disposades a deixar la ciutat i establir-se al poble. A canvi, la població ofereix un lloguer simbòlic de menys de 200 euros i opcions de treball, ja sigui per gestionar l’alberg o per conrear terres dels mateixos veïns.

1.000 correus electrònics

L’oferta ha estat un èxit. L’ajuntament ha rebut més de 1.000 correus electrònics i demà començarà a entrevistar als primers candidats. El consistori es veu desbordat des del dimecres passat i han hagut de facilitar un formulari a la web per a les inscripcions.

S’han interessat famílies de molts llocs, des de Barcelona o Jaén, fins a l’Uruguai. La majoria de sol·licituds rebudes són de famílies amb situació econòmica difícil. Pares i mares amb fills que no tenen treball ni, en molts casos, subsidi. Encara que també autònoms disposats a canviar d’estil de vida.

“Jo estic molt contenta amb la meva feina i a la meva empresa nos saben que sóc aquí… però al meu marit i a mi ens ve de gust un canvi… ell podria conrear alguna finca”, assegurava una psicopedagoga que voltava pel poble molt interessada en l’oferta.

Un problema global a l’Estat

Aquest és també un problema al conjunt d’Espanya. Segons dades del Consell Escolar de l’Estat, fa 10 anys hi havia 91.800 alumnes a l’escola rural a tota Espanya, dels quals el 2009-2010 només n’han quedat 54.000.

9-3 vuelta guarderia

Una Europa sense fills

Una contrarietat amb la que també es troben a la resta d’Europa i és que amb una natalitat mitjana d’1,4 fills per dona en edat fèrtil, el vell continent veu com les seves zones rurals es veuen encara més afectades. No fa poc sortia a la palestra la curiosa promesa dels veïns de Thisted, un municipi al nord-est de Dinamarca, on els seus habitants es van comprometre amb el seu ajuntament a tenir més fills a canvi de què no tanquessin escoles i guarderies.

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.