Joves de Centre Català denuncia l’Ajuntament de Barcelona a l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades

El passat dilluns 27 de setembre es va donar a conèixer per una notícia del diari digital expresdesantandreu.cat que l’Ajuntament de Barcelona estava recollint dades de caràcter personal entre els veïns a través del formulari de sol·licitud d’ús de les bústies de bolquers en el marc de la recollida porta a porta de Sant Andreu de Palomar.

En aquest formulari es demana als veïns que sol·liciten accedir a aquests contenidors especials de bolquers els motius pels quals ho necessiten, i s’ofereixen 3 opcions: convivència amb infants menors de 3 anys, convivència amb persones que utilitzen bolquers o convivència amb persones que per tractament o malaltia requereixen de cures diàries o material sanitari d’un sol ús.

Justament aquesta tercera i última opció representa una informació molt sensible i de caràcter íntim que l’Ajuntament no té per què saber, i després d’un detingut estudi jurídic basat en el Reglament General de Protecció de Dades, hem decidit denunciar l’Ajuntament de Barcelona davant l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades perquè els responsables d’aquesta intromissió i infracció contra la intimitat siguin exhortats a corregir el seu curs d’acció i, eventualment, siguin sancionats.

Els barcelonins estem farts que aquest govern municipal trepitgi els nostres drets i actuï sempre en base a la doctrina dels fets consumats, sense consultar ni consensuar amb els veïns ni la societat civil totes aquelles accions més disruptives de la vida quotidiana i que menys consens generen.
Mentre l’Ajuntament de Barcelona continuï amb la seva línia política dels fets consumats, la societat civil organitzada emprendrem totes les accions legals que tinguem al nostre abast per parar i desfer una obra de govern que està arruïnant la ciutat i la vida de les persones que en ella habiten.

Adjuntem el formulari de sol·licitud d’ús de les bústies de bolquers de l’Ajuntament de Barcelona i el text de la denúncia que hem tramès a l’ACPD.

A Barcelona, el 30 de setembre de 2021
Joves de Centre Català

 

A L’AUTORITAT CATALANA DE PROTECCIÓ DE DADES
(…)
EXPOSO

I. Des de Joves de Centre Català hem detectat que l’Ajuntament de Barcelona està fent un ús indegut de les dades personals dels nostres veïns incomplint de manera flagrant la normativa aplicable en matèria de protecció de dades en el context de la recollida de dades mitjançant el formulari de sol·licitud d’ús de les bústies de bolquers en el marc de la recollida porta a porta de Sant Andreu de Palomar.
II. D’acord amb el Reglament General de Protecció de Dades (d’ara endavant, “RGPD”) els principis que han de respectar tots els responsables del tractament, en aquest cas l’Ajuntament de Barcelona (d’ara endavant, “l’Ajuntament”), són els continguts a l’article 5 del RGPD:
a) Licitud, lleialtat i transparència;
b) Limitació de la finalitat;
c) Minimització de dades;
d) Exactitud;
e) Limitació del termini de conservació;
f) Integritat i confidencialitat
III. Davant la obtenció de dades per part de l’Ajuntament, considerem que aquest tractament no respecta els principis continguts a la normativa, donat que el document no disposa de la preceptiva política de privacitat d’acord amb l’article 11 de la LOPDGDD i 13 del RGPD.
En conseqüència, desconeixem quina és la legitimació que té l’Ajuntament, així com les finalitats i el termini de conservació de dades dels interessats.
IV. Entenem que les dades que es sol·liciten en el document són excessives, incomplint amb el principi de minimització de dades, donat que per entregar una clau per obrir un contenidor, et demanen dades totalment innecessàries i supèrflues com els convivents o els motius pels quals es fan servir bolquers.
V. Una de les dades que es demanen és si l’interessat conviu amb una persona malalta que requereixi de bolquers. Les dades de salut constitueixen categories especials de dades que el RGPD prohibeix el seu tractament de manera expressa a no ser que l’Ajuntament, com a responsable del tractament, addueixi alguna de les circumstàncies contingudes a l’article 9.2 del RGPD.
Com el document no disposa de la preceptiva política de privacitat, no sabem quina és la circumstància que permet aquest tractament.
Per tot l’exposat,
SOL·LICITO
ÚNIC-. Denunciem els fets exposats i demanem empara a l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades perquè analitzi si l’activitat de l’Ajuntament de Barcelona s’adequa a la normativa aplicable de protecció de dades i prengui les mesures preceptives per corregir-la i, eventualment, sancionar la infracció

 

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.