Itàlia: com Matteo Salvini prepara el seu retorn reivindicant el centredreta

Des de la ruptura de la coalició entre el partit de Matteo Salvini, la Lliga, i el Moviment Cinc Estrelles, l’exministre d’interior d’Itàlia prepara el terreny pel seu retorn. Encoratjat pels sondejos que li atorguen la primera posició en cas de noves eleccions, sempre per sobre del 30% dels vots, Salvini es veu aquest cop com a primer ministre.

El controvertit polític no tan sols ha multiplicat els seus mítings aquests darrers mesos, sinó que sembla estar dissenyant una política internacional ambiciosa.

Segons ha afirmat, Salvini vol cercar una aliança amb el nord-americà Donald Trump, el britànic Boris Johnson, el brasiler Jair Bolsonaro i els líders d’Israel. Alhora es proposa millorar les relacions amb França i Alemanya i jugar un paper constructiu a Brussel·les.

Conscient que la seva victòria depèn en part de convèncer votants de centredreta i tranquil·litzar els mercats, el polític italià es mou cap a posicions de centredreta.

L’estiu passat, Salvini intentà forçar unes eleccions anticipades, però inesperadament el Moviment Cinc Estrelles i el Partit Democràtic (centreesquerra) formaren una coalició in extremis per barrar-li el pas.

Si bé fou un cop de tàctica política magistral, el valor estratègic d’aquesta coalició contra natura entre un partit furibundament anti establishment i un de totalment oposat a aquesta visió de la política és dubtós.

Giuseppe Conte, el discret primer ministre que ja dirigí el govern amb Salvini, ha de fer front a enormes dificultats per conciliar les posicions, sovint oposades, dels dos membres de la coalició.

Diversos ministres del Moviment ja han dimitit pels desacords amb els Demòcrates. D’altra banda, l’exprimer ministre Matteo Renzi deixà el Partit Demòcrata a l’octubre per intentar una aventura política en solitari. No obstant això, la seva nova formació Itàlia Viva no sembla enlairar-se i es troba ancorada entorn al 5% dels vots segons els sondejos.

Amb una economia que segueix estancada i la dificultat d’aprovar noves lleis, Salvini té clar que ha d’aprofitar aquest temps per enfortir la seva base i estendre els seus suports, com afirmà recentment en una entrevista en el diari Libero.

El dirigent de la Lliga afirmà: «El govern de Conte ja ha durat massa temps. M’he reunit amb empresaris, obrers, joves, també amb immigrants… Tots estan farts d’ells».

Salvini afegí que entre les seves noves prioritats hi figuraria millorar les relacions amb Macron, particularment agres durant el seu període com a ministre de l’interior, i renovar la política europea a Brussel·les. Un canvi de to cap a la moderació que denota la seva nova estratègia centrista.

De fet, el polític afirmà que «Brussel·les veu el nostre futur govern de centredreta com un element de major estabilitat comparat amb l’actual [govern italià]».

La nova visió internacional de Salvini no acaba aquí, sinó que darrerament s’ha mostrat molt crític amb el seu antic soci de govern, la Coalició Cinc Estrelles, pels seus vincles amb la Xina. En una referència a la formació anti establishment, l’exministre criticà: «Temen presidents escollits democràticament als Estats Units I la Gran Bretanya, però no tenen por de la Xina de Xi Jinping».

Salvini qüestionà les visites que el líder de les Cinc Estrelles ha fet a l’ambaixador xinès a Roma les darreres setmanes, que semblen dirigides a facilitar que Huawei desenvolupi la xarxa 5G a Itàlia, malgrat l’escepticisme de Brussel·les.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.