Xina Taiwan

Creix la inquietud per una invasió xinesa de Taiwan

La invasió russa d’Ucraïna ha provocat una onada d’inquietud pel que podria succeir a l’Extrem Orient.

Segons recull el Financial Times, les demandes d’empreses multinacionals a consultores especialitzades en riscos polítics no s’aturen. Les seves preguntes solen ser les mateixes: com de probable és un atac de la Xina contra Taiwan, i com cal prepar-se per aquest risc?

Particularment als Estats Units, els consultors en risc polític i els experts en la Xina van més sol·licitats que mai. I les sol·licituds a empreses d’assegurances per cobrir el risc d’un conflicte a l’estret de Taiwan també s’haurien disparat.

La Xina (entenent Xina com el país continental) mai s’ha desdit d’una possible invasió militar de l’illa de Taiwan, que des del 1949 és oficialment la “República de la Xina”. Això és, el darrer reducte dels partidaris de Chiang Kai-shek, el líder nacionalista que perdé la guerra civil davant de Mao Zedong.

Els experts i analistes coincideixen en apuntar que la invasió d’Ucraïna per part de Rússia ha incrementat el risc d’una acció militar per part de Pequín sobre Formosa (l’antic nom portuguès de Taiwan).

De fet, els mercats taiwanesos estarien ja sobre-reaccionant en funció dels signes d’escalada militar per part de Pequín, que ha incrementat l’activitat militar en la regió.

Irònicament, però, com apunta el Financial Times, el que preocupa més als inversos estrangers no és el que pugui succeir a la petita illa de Taiwan, sinó a les conseqüències que una operació militar xinesa tindria sobre l’economia d’aquest mateix país, i de retruc sobre els mercats mundials.

De fet, és la intensa guerra econòmica entre Occident i Rússia després de la invasió d’Ucraïna la que ha encès totes les alarmes sobre Taiwan.

Tothom és conscient que una escalada similar entre Occident i Xina tindria conseqüències inimaginables per a l’economia mundial, molt més profundes i greus que les de l’actual conflicte amb Moscou. Sobretot pels nord-americans, que de moment han estat els grans beneficiats de les sancions contra Rússia.

Alguns analistes consultats pel Financial Times apunten que hi ha un 20% de possibilitats d’algun tipus d’escalada entorn a Taiwan. No obstant, afegeixen que les probabilitats d’un conflicte militar limitat, com podria ser un bloqueig parcial de la illa o l’ocupació d’illots actualment controlats per Taiwan se situa per sota del 10%.

Així doncs, el risc d’una invasió a gran escala que tingui com objectiu la capital, Taipei, seria ara per ara estadísticament molt baix.

S’ha apuntat que un escenari que podria incrementar sobtadament les probabilitats de que Pequín consideri seriosament una opció militar sobre Taiwan és que la situació interior de la Xina es degradi fortament. Quelcom que no es pot excloure degut als greus problemes d’endeutament, de bombolla immobiliària i de Covid que arrossega el gegant asiàtic.

En aquestes circumstàncies, els líders xinesos podrien sentir la temptació d’una aventura militar per tal d’assegurar el seu poder.

 A diferència de la invasió russa d’Ucraïna, el dany que una ofensiva xinesa sobre Taiwan, inclús el d’una operació a petita escala, causaria a l’economia mundial seria catastròfic

El problema és que, a diferència de la invasió russa d’Ucraïna, el dany que una ofensiva xinesa sobre Taiwan, inclús el d’una operació a petita escala, causaria a l’economia mundial seria catastròfic. Fet que converteix aquesta hipòtesi en un cigne negre. I, després de la Covid-19, ja ningú s’atreveix a descartar aquest tipus d’escenaris.

Els analistes apunten que la disrupció començaria per afectar les cadenes de subministrament globals. Per començar, aturaria per complert l’exportació de micro-processadors a Occident.

Però bona part dels danys dependrien de si els Estats Units i la Unió Europea decideixen imposar a la Xina un règim de sancions similar al que han infligit a Rússia.

Una opció que no sembla tan clara ja que portaria al món envers una crisi de dimensions inaudites.

De moment, davant aquestes remotes però fosques possibilitats, nombroses multinacionals treballen per reduir la seva dependència de la Xina. Quelcom que no resulta gens fàcil, ja que la Xina és un mercat d’unes dimensions, riquesa i complexitat que el fan insubstituïble per a les grans empreses occidentals.

A diferència de la invasió russa d'Ucraïna, el dany que una ofensiva xinesa sobre Taiwan, inclús el d'una operació a petita escala, causaria a l'economia mundial seria catastròfic Click To Tweet

Creus que Xavier Trias es presentarà a les pròximes eleccions municipals del 2023?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...
Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.