S’ha publicat, com cada any, la classificació mundial 2024 referida a dades de l’any passat sobre la competitivitat per part de l’escola de negocis IMD, en la qual s’analitzen 67 economies del món. El resultat és una descripció expressionista de la situació espanyola.
Els primers llocs de la classificació
El primer lloc l’ocupa Singapur, que millora 3 posicions en relació amb l’informe anterior; el segon lloc és per a Suïssa, que augmenta una posició; i el tercer, per a Dinamarca, que perd dues posicions. Irlanda i Hong Kong, respectivament, ocupen els dos llocs següents.
La posició d’Espanya en la classificació
Descendint en la classificació, constatem que Espanya ocupa el lloc 40, ja que ha caigut 4 posicions, cosa que és significativa. A més, el país veí, Portugal, ha guanyat 3 posicions i ocupa el lloc 36, superant clarament per primera vegada Espanya. També hi ha un frec a frec amb Polònia, que ocupa el lloc 41, perquè en augmentar 2 posicions ha reduït 5 llocs de distància amb Espanya. I també, encara que per darrere, Itàlia, lloc 42, perquè només n’ha perdut 1 i, per tant, disminueix la distància amb Espanya en 3. El balanç no és gens bo.
La causa de la caiguda espanyola: eficàcia governamental
Dels quatre grans factors d’anàlisi (rendiment econòmic, eficiència governamental, eficiència empresarial i estructures), el gran punt flac d’Espanya i allò que li ha fet perdre posicions fins a situar-se en el número 40 de 67 països és l’eficàcia governamental. El 2020 aquest factor ens situava en el lloc 44 i s’ha anat retrocedint sistemàticament fins a caure en el 58, 14 llocs en 4 anys, cosa que és una brutalitat i defineix clarament el mal govern espanyol que desmunta tots els discursos triomfalistes.
D’ençà que existeix aquest índex, i fa més de 30 anys, mai hi ha hagut una caiguda d’eficiència governamental tan important en tan poc temps. Això hauria de despertar totes les llums d’alarma perquè del govern depenen moltes de les altres variables de la competitivitat.
Altres factors d’anàlisi
El segon factor que ens allunya d’una millor posició és l’eficiència empresarial, que ens situa en el lloc 38, millor que la classificació global d’Espanya, però pitjor que molts altres components que mesura la classificació, com el rendiment econòmic i les infraestructures, que en ambdós casos ocupem el lloc 27.
Les fortaleses d’Espanya
Una anàlisi més detinguda dels quatre grans agregats ens permet veure què és el millor i el pitjor que tenim. El millor que tenim és la gent que treballa, la seva empenta econòmica i les infraestructures. Si bé, és una virtut que va per territoris, ja que el cas de Catalunya és que les seves costures estan trencades i tenim un col·lapse important en l’autopista vertebral, AP7, Rodalies i els ferrocarrils en general i la saturació a l’aeroport del Prat.
Les debilitats d’Espanya
En primer terme, tot el relacionat amb el govern i també més enllà d’ell amb la política que fan. Aquest punt coincideix amb els resultats de les enquestes tant del CIS com del CEO, que situen la política com un dels principals problemes que té el país. Si no el canviem, acabarem clarament ofegats. Junt amb la política, el pitjor és el mal funcionament de la burocràcia, la manca de transparència, el cas de Begoña Gómez n’és un exemple, perquè malgrat tot l’escàndol muntat al seu voltant, ningú ens ha donat encara una miserable explicació des de la banda del president del govern o de la mateixa Gómez.
Avui mateix, una nova informació del digital més odiat pel govern, Okdiario, assenyala que els contractes del govern a Barrabés sumen ja 22,2 milions d’euros de 8 ministeris i aquest empresari és el que s’ha associat amb Begoña Gómez en les seves iniciatives empresarials universitàries. Més enllà de la màquina del fang, seria necessari que algú del govern ens expliqués, per exemple, si aquests 22,2 milions són certs i en què consisteix i quan s’ha fet la seva contractació.
Fiscalitat i productivitat
També forma part del que està pitjor la fiscalitat i la productivitat. En realitat, ningú ens diu res que no sapiguem, ho reuneix per altres precisament vies en un únic paquet. I atenció, perquè hi ha un aspecte que afecta l’activitat privada i que normalment no apareix. Una de les pitjors qualificacions en aquest àmbit és el de les actituds i valors. En aquest ordre de coses, ocupem el lloc 53, només 14 per sobre de l’últim de la cua, que es tanca amb Veneçuela i Argentina. També aquí podem sospitar que les nostres elits privades no excel·leixen sinó més aviat el contrari.
Índex de competitivitat: una bona radiografia de la realitat espanyola més enllà de la propaganda oficial Share on X