Impressores 3D: CosmoCaixa presenta l’exposició PRINT3D. Reimprimir la realitat

Ignasi Miró, director de l’Àrea de Cultura i Ciència de la Fundació ”la Caixa”, Valentí Farràs, director de CosmoCaixa i Javier Hidalgo, cap d’exposicions de Ciència de de l’àrea de Cultura i Ciència de la Fundació “la Caixa”, van presentar ahir a CosmoCaixa PRINT3D. Reimprimir la realitat. La mostra permet fer un viatge pel present i el futur de la impressió en 3D, una tecnologia que sembla que no té límits. Els visitants hi podran descobrir algunes de les seves propietats, com la versatilitat, la rapidesa o la sostenibilitat, i saber quin és l’abast de la revolució impulsada per l’ús d’aquesta tecnologia.

Al llarg del recorregut, es podran veure moltes aplicacions pràctiques en les quals ja s’està utilitzant la impressió en 3D, com en el camp de la medicina, la moda, la construcció o l’art.

Aquesta tecnologia és cada dia més accessible i capaç de produir a escales i mides fins fa uns anys impensables. I, encara que sembli ciència-ficció, ja és una realitat la bioimpressió de teixits vius, o la futurible construcció del primer habitatge lunar. Com més sabem sobre el seu ús, més ens preguntem si hi ha límits per a la impressió en 3D.

Dividida en vuit àmbits temàtics, a través dels quals es podrà explorar la impressió en 3D in situ, com també plantejar escenaris d’un futur que cada cop sembla més proper, la mostra està composta per més de 40 peces impreses en 3D, acompanyades d’elements audiovisuals i múltiples mòduls didàctics perquè els visitants descobreixin aquest món i hi aprofundeixin.

PRINT3D. Reimprimir la realitat és una exposició de caràcter temporal organitzada per la Fundació ”la Caixa” amb l’objectiu de promoure la difusió del coneixement científic, la recerca i, en aquest cas concret, la democratització d’aquesta tecnologia, que ja forma part de les nostres vides i que les transforma dia a dia.

Recorregut de l’exposició

Impressió en 3D. Com funciona?

La idea d’imprimir objectes tridimensionals s’ha fet realitat gràcies a la impressió en 3D, que, a partir d’un model digital, permet crear infinitat d’objectes físics. Els visitants podran comprendre, a través de diversos mòduls, la diferència que hi ha entre treballar amb dues dimensions utilitzant els eixos, X i Y, o treballar amb tres, X, Y i Z. També veuran com es passa de la idea o les dades a la impressió, les diferents formes d’imprimir i, per descomptat, els diversos materials que es poden fer servir.

La impressió en 3D es basa en la fabricació additiva, perquè va agregant material capa a capa per produir les peces. La popularització d’aquesta tecnologia ha permès l’aparició de diversos materials que presenten característiques pròpies i que estan adaptats a usos concrets, com els biomaterials, entre d’altres. Així doncs, s’obre un món de possibilitats per a la ciència, la indústria… i, naturalment,
per a les persones creatives amb accés a aquesta tecnologia. Només cal deixar volar la imaginació per crear des d’objectes quotidians de petit format fins a d’altres de grans dimensions.

Imprimir salut

L’arribada de la impressió en 3D ha suposat una revolució en el camp de la salut. S’ha convertit en un element crucial per a diagnòstics, tractaments, intervencions quirúrgiques o medicaments, entre altres aplicacions. Des de fa temps, l’ús de models digitals per dur a terme simulacions abans d’operar millora significativament els resultats. Amb la impressió en 3D, s’aconsegueixen tractaments personalitzats que ajuden a millorar la vida de les persones de manera més eficient.

Imprimir moda: dissenys únics i sostenibles

Cada persona es única, i també ho són les seves preferències estètiques i el seu compromís mediambiental. La impressió en 3D permet crear peces adaptades a les singularitats de cada cos i a les preferències de la persona.

El vestit kinematics de Nervous Systems, una peça icònica que s’exhibeix per primera vegada a Espanya. Més de 40 peces impreses integren la mostra Print3D. Reimprimir la realitat.

És molt senzill: a partir de les dades obtingudes per un escàner corporal, es poden crear peces que s’adapten al cos de cadascú, com també calçat o qualsevol altre tipus de complement. Els materials utilitzats tenen un paper essencial per aconseguir noves textures i reduir la petjada de carboni. Gràcies a la tècnica d’impressió en 3D, es passa de la producció massiva a la personalització total i els dissenys únics. Si vols comprovar com et quedaria el vestit kinematics de Nervous  Systems, una peça icònica generada de manera personalitzada a partir de les mides reals de cada persona i que s’imprimeix d’una sola peça, endavant!

Imprimir art

La impressió en 3D és un mitjà d’expressió molt atractiu per als artistes. La incorporació d’aquesta tecnologia ofereix moltes possibilitats creatives, com ara repensar objectes quotidians, reinventar disciplines tan clàssiques com la música mitjançant la creació de sons nous, o treballar amb el moviment per donar lloc a autèntiques obres d’art. Les impressores 3D es poden fer servir com un recurs expressiu o com una eina de treball, i la peça produïda tridimensionalment pot constituir l’obra en ella mateixa, o bé ser un pas del procés de creació de l’obra final.

El nostre territori

La impressió en 3D de gran format ofereix nombroses aplicacions en els camps de l’automoció, l’aeronàutica, la indústria, etc. Les companyies d’enginyeria repensen els seus processos per detectar casos en què aquesta tecnologia permeti a reduir costos, optimitzar l’obtenció de prototips o peces finals i garantir-ne la qualitat. Molts dels avanços en aquest camp són determinats per la utilització de nous materials que s’ajustin als requisits industrials i la impressió de peces de gran volum. En trobem un exemple en el sector de l’aeronàutica, que sempre busca reduir el pes dels avions per consumir menys combustible. La impressió en 3D permet generar peces més lleugeres mantenint alhora les propietats estructurals.

Imprimir consciència

Qualsevol nova tecnologia que es desplega a gran escala provoca canvis globals. Per als usuaris, la impressió en 3D es pot convertir en una eina quotidiana amb la qual es pot explorar el món amb nous ulls. Socialment, pot transformar el model productiu i els hàbits de consum, com també afavorir
plantejaments més sostenibles, com el reciclatge i l’economia circular. Al mateix temps, la digitalització i la impressió en 3D poden originar nous reptes ètics, en funció de l’ús que es faci de les dades obtingudes i dels models creats.

Impressió de l’espai

La impressió en 3D ofereix noves possibilitats a l’exploració espacial. D’una banda, es podran imprimir hàbitats a la Lluna o a Mart, fent servir materials locals i sistemes robòtics. D’altra banda, la versatilitat d’aquesta tecnologia de  fabricació serà també clau per superar alguns dels reptes logístics més
importants, a causa dels alts costos de transport. A partir d’un mateix material base, serà possible crear recanvis o eines personalitzades sota demanda. Únicament caldrà transmetre els models digitals i produir-los en l’última frontera de la humanitat. Doncs, potser sí que la impressió no té límits.

ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES A L’EXPOSICIÓ
Cicle de conferències

La Revolució de la impressió 3D
Amb la intenció de promoure la difusió, la recerca i la democratització d’aquesta tecnologia, coneguda tècnicament com a fabricació additiva, s’inicia aquest cicle de conferències innovador sobre impressió en 3D, a càrrec d’importants especialistes d’aquesta matèria en diferents sectors.

IMPRESSIÓ EN 3D: FABRICANT L’ALIMENTACIÓ DEL FUTUR
A càrrec de Giuseppe Scionti, investigador en enginyeria de teixits i docent en bioenginyeria. Dimarts 13 d’octubre / 19 h
BIOIMPRESSIÓ EN 3D: ESTEM A PROP DE LA MEDICINA PERSONALITZADA?
A càrrec de Maria Pau Ginebra, catedràtica del Departament de Ciència dels Materials i Enginyeria Metal·lúrgica de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Dimarts 20 d’octubre / 19 h
FABRICACIÓ ADDITIVA: CONSTRUINT AL LÍMIT
A càrrec de Marc Zaballa, arquitecte de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (UPC) i soci de Lagula Arquitectes. Dimarts 27 d’octubre / 19 h

L’exposició (del 29 de setembre de 2020 al 19 de setembre del 2021)

Lloc: CosmoCaixa
Avda. Isaac Newton, 6
08028 Barcelona
Tel. 93212 60 50
Horari
De dilluns a diumenge, i festius, de 10 a 20 h
Dies especials: 24 i 31 de desembre de 2020 i 5 de gener de 2021: de 10 a 18 h. Els
dies 25 de desembre, 1 i 6 de gener de 2021, tancat
Venta de entrades
Taquilles de CosmoCaixa www.CosmoCaixa.es

Ja és una realitat la bioimpressió de teixits vius, o la futurible construcció del primer habitatge lunar Click To Tweet

Considereu justa la decisió del Tribunal Suprem d'inhabilitar al President Torra?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

No s'ha trobat cap resultat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.