Un equip investigador de la Universitat de Barcelona del AQR-Lab, format per Jordi Suriñach, Ernest Pons, i Esther Vayá, han dut a terme per encàrrec de la Diputació de Barcelona un anàlisi de l’impacte que tindrà la Covid-19 sobre els territoris i principals poblacions d’aquesta província.
Creixement interanual VAB per municipis de més de 70.000 hab.
Pel que fa al PIB, pel conjunt de l’any registrarà una caiguda del 10,1% i hauran estat els pitjors trimestres de l’any el segon, amb una caiguda del 16,9%, i el tercer, amb una caiguda del 10,8%. Per a l’últim trimestre preveu una major moderació donat que només es reduiria un 6,3%. Aquestes estimacions són prèvies a l’última avaluació de l’AIReF que empitjora ben bé en 1,5 punts la seva estimació anterior. També, com és lògic, no recull la nova onada de la Covid-19 que ha obligat a restriccions al Segrià, a tres barris de l’Hospitalet i que pot complicar-se encara més. En aquest sentit, és previsible que totes aquestes previsions empitjorin pel comportament del tercer trimestre.
La caiguda dels llocs de treball a temps complert es calcula que serà de 165.000 dels quals pràcticament 131.000 seran en el sector serveis. També es produirà una pèrdua de 21.693 llocs de treball a la indústria. Com és lògic en aquest còmput no es preveu l’impacte que a final d’any pot tenir el tancament de Nissan i el seu efecte sobre les empreses a ella connectada. Per territoris, els més afectats seran per una banda els de Calella i el Garraf, és a dir aquells que presenten una major caracterització turística de tota la província. Però figuren en tercera, quarta i cinquena posició territoris de l’interior com son l’Alt Bergadà, Riera de Caldes i Montseny.
Els menys afectats seran l’Anoia, Berga, Lluçanès i la Plana de Vic. Especialment rellevant és l’impacte sobre les principals ciutats de la circumscripció. La més afectada serà Badalona amb una reducció del valor afegit brut (VAB) del 12,9%, seguida de Santa Coloma de Gramenet amb el 12,7% i Sant Cugat del Vallès amb el 12,4. Com es pot veure l’impacte és fort en municipis que representen els dos extrems de la distribució de la renda en la banda baixa, com són Santa Coloma de Gramenet i Badalona, i a l’alta Sant Cugat del Vallès. Barcelona tindrà una afectació important però menor que la mitjana de la província, del 9,3%. Aquesta magnitud voldria dir que l’impacte sobre la reducció del turisme no es preveu, segons l’estudi, tan gran com en principi es podria considerar, si bé aquesta és una qüestió que segurament variarà en el transcurs del temps perquè les males perspectives turístiques de la ciutat s’estan prolongant. L’impacte sobre l’ocupació, en concret sobre el nombre de llocs a dedicació complerta son els 165.449 ja apuntats, que corresponen a una pèrdua absoluta de 176.350 llocs de treball donat que una part d’aquests són a temps parcial.
La caiguda més important, com es lògic per la seva dimensió, serà a Barcelona amb 76.670 afiliats a la Seguretat Social perduts. En aquesta valoració juga molt el comportament del quart trimestre de l’any perquè només que empitjorés una mica la previsió, el resultat seria significativament més dolent. També el tercer trimestre que està en curs pot presentar uns resultats pitjors que els que expressa l’estudi amb una pèrdua de 196.000 afiliats a causa dels nous confinaments que s’estan produint i que encara no han finalitzat.
Més informació sobre el coronavirus a ESPECIAL CORONAVIRUS