Illa no remunta el vol ni supera Aragonès

La valoració del govern d’Illa i la del govern d’Aragonès queden reflectides en l’última enquesta del CEO (Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalitat de Catalunya), titulada “Valoració del Govern i les polítiques públiques 2024”.

La conclusió, en línia amb aquells aspectes comparables a l’últim baròmetre de l’any passat, és que la insatisfacció per la política és una característica destacada, i la nota final és un suspens. Només aproven els ajuntaments, amb un 5,3, mentre que la Generalitat assoleix un 4,8.

La Comissió Europea també suspèn amb un 4,5, i el pitjor de tot, el Govern Sánchez, amb un 4,1. Una dada a remarcar és que els votants del PSC atorguen un 5,8 al govern d’Illa i un 6 a Sánchez, en clara contradicció amb el sentit general, el que demostra que, pel PSC-PSOE, el factor determinant és la segona part del seu nom.

L’enquesta va ser feta entre el 25 d’octubre i el 13 de desembre i recull la valoració de tot l’any, tot i que permet determinar, en una pregunta, la diferència entre els anys 2022, 2023 i 2024, quan es van celebrar eleccions al maig. Els resultats de 2024 són pitjors en tots els temes, excepte en les relacions Catalunya-Espanya, tot i que en una mesura petita; 4,2 per 4,1, amb una valoració més baixa respecte a la d’altres àmbits. Aproven el 2024: la promoció de la llengua i cultura catalana, però amb un clar retrocés respecte a l’any anterior (5,6 a 6,1), el transport i les infraestructures (5,2 a 5,4), la sanitat pública (5,2 a 5,4) i l’educació (5,2 a 5,4).

Aquestes dades són contràries a la intuïció, almenys en relació amb la informació publicada: retrocés del català, mal funcionament crònic de Rodalies —que, malgrat no ser-ho tot, és molt important en la mobilitat pública de Catalunya—, queixes per les dilacions i cues en sanitat, i els resultats de l’enderroc de l’ensenyament català, segons totes les dades publicades.

Suspenen sempre, tot i que empitjoren el 2024, la lluita contra el canvi climàtic (4,6), l’impuls a l’economia i les empreses (4,6), la lluita contra la pobresa i l’exclusió (4,3), les relacions Catalunya-Espanya (4,2) i la inseguretat ciutadana (4,2).

Valoren amb un 5 o més al Govern el PSC (5,8), ERC (5,7) i els Comuns (5), la qual cosa mostra que existeix un grau notable d’afinitat entre aquestes forces. Quan es va fer l’enquesta a finals d’any, governava Illa, però es podia tenir memòria del govern d’Aragonès, i això pot matisar la nota, però no fins al punt de desvirtuar-la.

Amb caràcter general, l’enquesta ens aporta unes dades que mostren com ha canviat el país a causa de la immigració: el 59% de la població ha nascut a Catalunya, el 17% a altres autonomies i el 24,5% a l’estranger. Ja hi ha més persones d’aquesta procedència que procedents d’altres llocs d’Espanya, mentre que els nascuts a Catalunya continuen reduint-se pel duo combinat de la mortalitat i l’escassetat de naixements.

La primera llengua d’ús és el castellà per al 53%, el català per al 32%, mentre que les altres llengües representen el 15%. Mai el català havia experimentat una situació tan pobra.

La majoria considera que la situació política de Catalunya és dolenta (48%) i també l’econòmica (43%), mentre que opinen que és bona el 21% i el 27%, respectivament. Els que opinen que ni és una cosa ni l’altra representen el 29% en ambdues qüestions.

Dos fets palesen la realitat almenys en els termes que mostra l’enquesta: Illa no ha modificat la percepció negativa de la política, i la població no registra l’èxit econòmic del país que s’atribueix Sánchez.

Fa sis mesos que Salvador Illa és president. Consideres que ha millorat el Govern de la Generalitat?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...
La primera llengua d'ús és el castellà per al 53%, el català per al 32%, mentre que les altres llengües representen el 15%. Mai el català havia experimentat una situació tan pobra Share on X

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.