Barcelona, una ciutat rica en història, cultura i espiritualitat, ha estat al llarg dels segles un símbol de valors profundament arrelats en la fe cristiana. Les seves catedrals, monestirs i tradicions populars són testimoni d’un llegat que ha marcat la identitat de la ciutat. No obstant això, en els darrers temps, alguna cosa ha canviat. Barcelona sembla estar abraçant un camí que s’allunya cada cop més de les seves arrels cristianes, adoptant formes d’entreteniment i cultura que no només ignoren, sinó que desafien obertament els principis morals i ètics que, en el passat, fonamentaven la seva societat.
L’últim exemple d’aquesta deriva és la recent inauguració de la “House of ErikaLust“, la primera experiència immersiva eròtica d’Europa, que obrirà les portes al Poblenou aquest octubre. Aquesta proposta, que combina tecnologia avançada, art i erotisme, es presenta com una experiència “inclusiva i diversa”, destinada a explorar el plaer sexual sense reserves. Tot i que es promou sota l’aparença d’un enfocament artístic i alliberador, en essència, reforça una visió de l’ésser humà que redueix el cos a un objecte de consum i la sexualitat a una simple font de plaer, ignorant les dimensions espirituals, emocionals i morals que defineixen la nostra dignitat.
Però la “House of ErikaLust” no és un cas aïllat. Barcelona fa anys que és escenari d’esdeveniments que qüestionen el sentit moral de la ciutat. El Festival Eròtic de Barcelona és un altre exemple de com l’entreteniment basat en la sexualització del cos s’ha normalitzat. Aquest festival, que celebra la indústria del sexe i el cinema per a adults, ha deixat de ser una mera curiositat per convertir-se en un esdeveniment popular que atrau milers de persones, sense tenir en compte les implicacions ètiques de promoure una cultura que banalitza el cos humà i desvincula el plaer del compromís, de l’amor i del respecte mutu.
Un altre esdeveniment que destaca en aquest sentit és l’Orgull Gai de Barcelona, que tot i presentar-se com una celebració de la diversitat, promou una visió de la sexualitat que desvirtua el seu veritable sentit. Allò que en principi podria ser una manifestació de drets i llibertat, sovint es converteix en un espectacle que fomenta la promiscuïtat, l’hedonisme i la relativització dels valors morals. Des de la perspectiva cristiana, la sexualitat és un do sagrat que troba la seva plena expressió en l’amor conjugal i en el compromís, i qualsevol intent de desvincular-la d’aquest context distorsiona el seu veritable sentit.
La proliferació d’aquests esdeveniments a Barcelona no és casualitat. Reflecteix una tendència més àmplia de la ciutat cap a una progressiva secularització, on els valors cristians, que en el passat van guiar la vida social i cultural, són substituïts per un relativisme moral que tot ho permet. L’afany per la “inclusió” i la “diversitat” sovint serveix com a excusa per justificar qualsevol mena de comportament, sense preguntar-se si aquest contribueix al bé comú o si respecta la dignitat de la persona.
Barcelona, una ciutat que un dia va ser un bastió de l’espiritualitat i la moral cristiana, és arrossegada per un corrent que prioritza el plaer immediat i l’autogratificació per sobre de la reflexió ètica. La promoció de la llibertat sense límits, sense responsabilitat ni respecte pels valors tradicionals, no és sinònim de progrés, sinó d’un profund buit moral que afecta tant les persones com la societat en el seu conjunt.
No es tracta de rebutjar la modernitat ni d’oposar-se al progrés. La ciutat pot i ha d’evolucionar, però no a costa de perdre la seva ànima. Les decisions que es prenen avui sobre quin tipus d’esdeveniments i espectacles es promouen a Barcelona no són trivials. Reflecteixen una visió del món i de la persona humana que té conseqüències reals per al teixit social i cultural de la ciutat.
La “House of ErikaLust”, el Festival Eròtic i l’Orgull Gai són símptomes d’una societat que està perdent el sentit del respecte i la dignitat inherents a cada ésser humà. Barcelona ha de recordar les seves arrels i reflexionar sobre quin tipus de ciutat vol ser: una que celebri la vida, l’amor i la veritat, o una que sucumbeixi a una cultura de la superficialitat, el consum i el plaer efímer.
El desafiament per a Barcelona no és si accepta o rebutja la modernitat, sinó si és capaç de fer-ho sense perdre els valors morals i espirituals que li han donat la seva identitat al llarg dels segles. Només així podrà seguir sent una ciutat veritablement gran, no només per la seva riquesa cultural o la seva innovació tecnològica, sinó pel seu respecte a la dignitat humana i als principis ètics que la sostenen.