La Generalitat reconeixerà el ventre de lloguer per primer cop a l’Estat espanyol

La Generalitat s’ha plantejat de manera “ferma i decidida” reconèixer els pares que tinguin fills per gestació subrogada, més coneguda com a mares de lloguer, segons ha dit la consellera de Governació de la Generalitat, Meritxell Borràs, en una entrevista a Rac1. Borràs ha explicat que aquest dimarts enviarà una instrucció a tots els departaments del Govern perquè facilitin permisos de maternitat i paternitat als treballadors públics que vagin a buscar els fills a fora amb aquesta pràctica.

És a dir que la Generalitat donarà incentius als funcionaris perquè facin un acte que és il·legal a Espanya, com és llogar el ventre d’una dona perquè faci de mare de lloguer. I això és entrar en un joc perillós. I és que les lleis s’adapten a unes circumstàncies d’interès polític, però no als fonaments idíl·lics que determinen les lleis, que millors o pitjors, són la base de l’Estat de dret. I un Estat de dret, en últim terme, és el marc on estan establertes les normes del joc, les quals, si no agraden, es poden intentar canviar. Però sempre des de les normes del joc. Aquesta és la garantia que el país és un lloc segur, amb estabilitat.

Meritxell Borràs, consellera de Governació, opta per legalitzar la maternitat per ventre de lloguer.

Si algú se salta aquesta estabilitat, perquè creu que la llei és injusta, i fa un acte d’insubmissió no complint la llei, aquest ciutadà tindrà unes conseqüències. Però si qui incompleix la llei o incentiva a la població a què ho faci, és la mateixa administració catalana, es determina la fragilitat de l’Estat de dret.

El ventre de lloguer va en contra dels drets fonamentals de les dones

Després de fer-se públic fa dos mesos una sentència del Tribunal Suprem (TS) que ha obligat la Seguretat Social a incloure la gestió subrogada per rebre una baixa, ha dit: “Veient que hi ha jurisprudència que assenyala un camí, ens ha semblat que és bo prendre una decisió ferma en aquest sentit i donar seguretat als pares i mares“. Ara, Catalunya es convertirà en la primera comunitat autònoma que ho regularitza.

La consellera ha defensat que “no cal fer patir tant els pares“, i ha admès les dificultats que viuen les persones que volen tenir un fill en un moment de canvis en les famílies d’arreu del món. Però la consellera omet el patiment que suposa aquesta pràctica per la majoria de les dones que es veuen obligades a fer de ventre de lloguer per tal de guanyar alguns diners.

De fet, el punt 14 de l’informe anual sobre drets humans i democràcia al món que desenvolupa el Parlament Europeu, “Condemna la pràctica de la gestació per substitució, que és contrària a la dignitat humana de la dona, ja que el seu cos i les seves funcions reproductives s’utilitzen com una matèria primera; estima que s’ha de prohibir aquesta pràctica, que implica l’explotació de les funcions reproductives i la utilització del cos amb finalitats financeres o d’altres tipus, en particular en el cas de les dones vulnerables en els països en desenvolupament, i demana que s’examini amb caràcter d’urgència en el marc dels instruments dels drets humans”.

Perquè la Generalitat ha canviat d’opinió?

Fins ara, la Generalitat havia denegat totes les peticions de baixa als pares per gestació subrogada després de consultar-ho amb la Seguretat Social. Però fa uns mesos, una funcionària del departament de Benestar va preguntar pel permís, i arran d’això els juristes del Govern van considerar que hi havia suficient base per la seva concessió.

Per Borràs, en una Catalunya independent s’haurien de legalitzar els ventres de lloguer: “és evident que hem de donar un marc de legalitat correcte, i crec que seria bo que al nou país fos un tema en el qual poguéssim donar una resposta“. La conselleria també demana al govern espanyol que prengui mesures per regular aquest tema, en el qual fins ara només s’han pronunciat els jutjats, i a remolc de les sentències europees.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

No s'ha trobat cap resultat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.