Formació contra la bretxa digital de les persones en risc d’exclusió

La pandèmia del coronavirus ha provocat un canvi brusc en la manera en què treballem i ens relacionem, canvi que ha fet imprescindible l’ús de les noves tecnologies per a tot tipus de tasques de la vida diària. Per això, la Fundació ”la Caixa” i la Fundación Accenture han unit
esforços per proporcionar formació digital a un total de 10.000 persones en risc d’exclusió de tota Espanya i millorar així les seves possibilitats de trobar una feina i de relacionar-se amb el seu entorn.

Amb aquesta col·laboració, la Fundación Accenture oferirà, a través de la seva plataforma Emplea+, un ampli ventall de recursos pedagògics en línia per desenvolupar un procés formatiu semipresencial. El programa d’inserció sociolaboral de la Fundació ”la Caixa”, Incorpora, impulsarà el desenvolupament d’aquesta formació per mitjà dels professionals de les entitats socials col·laboradores per fer possible que aquests recursos arribin a les persones que més els necessiten. Aquesta iniciativa consolida la col·laboració entre ambdues institucions iniciada en 2016 per ajudar a millorar la ocupabilitat de les persones més vulnerables.

«Abans de la pandèmia, era necessari que tots assumíssim el repte digital. Ara simplement és imprescindible. Impulsant aquesta iniciativa, la nostra voluntat és fer que les persones més vulnerables, amb menys recursos, no es queden enrere. I, per aconseguir-ho, ens alegra poder-ho fer juntament amb la Fundación Accenture, ja que, com sabem per experiència en el programa
Incorpora, teixir una xarxa de col·laboració és fonamental per assolir els objectius que ens marquem», sosté Marc Simón, sotsdirector general de la Fundació ”la Caixa”.

Emplea+ posa a disposició dels tècnics material per treballar en el desenvolupament de les competències digitals que han de permetre als usuaris mostrar-se oberts davant la transformació i l’experiència digital, amb una actitud receptiva al canvi, col·laborativa i responsable amb les noves tecnologies. Així, mateix, la formació té l’objectiu de millorar les competències
de comunicació dels participants (comprensió, expressió i comunicació no verbal), fonamentals també en el procés d’inserció laboral.

«Les tecnologies digitals han demostrat que poden ser eines clau per ajudar en la millora de l’ocupabilitat i la inserció laboral. A la Fundación Accenture contribuïm a la transformació i la digitalització inclusiva de la societat centrant-nos en les organitzacions que, com la Fundació ”la Caixa”, treballen per la formació i la capacitació de persones vulnerables davant l’ocupació. Per això, combinem l’enginy humà amb les tecnologies més innovadores per ajudar les persones a prosperar en l’economia digital», ha indicat Ana Millán, directora de la Fundación Accenture España i de Negoci Responsable d’Accenture a Espanya, Portugal i Israel.

Formació digital Càritas Diocesana de Cartagena a Múrcia. La Fundació ”la Caixa” i la Fundación Accenture s’uneixen contra la bretxa digital de les persones en risc d’exclusió.

Cada formador d’Incorpora, procedent dels Punts de Formació del programa, impartirà el curs de 20 hores en 10 sessions mixtes (presencial i en línia) de manera flexible, adaptant-ne el contingut i la metodologia a les necessitats i els perfils de l’alumnat amb la finalitat que tots assoleixin un nivell que els permeti millorar la seva ocupabilitat.

En el curs es treballaran, per exemple, la identificació dels beneficis que l’enfocament digital reporta en la cerca i el manteniment d’una feina, a més de les funcionalitats i les possibilitats del correu electrònic, el coneixement d’aplicacions de missatgeria instantània i de les videotrucades per buscar de feina, la conscienciació sobre l’empremta digital i la gestió de la privacitat en
xarxes socials, entre d’altres.

L’any passat es van fer proves pilot a Santander, Valladolid, València i Múrcia a través de quatre entitats socials (Asociación Nueva Vida, Procomar Valladolid Acoge, Fundación Nova Feina i Fundación Cepaim). L’objectiu d’aquestes proves era testar tant el funcionament del projecte com la seva eficàcia. Aquest any, 10.000 persones podran participar en aquest projecte formatiu que lluita contra la bretxa digital de les persones vulnerables.

Vanessa Fernández, tècnica de formació en la fundació de la Comunitat Valenciana Nova Feina, destaca que aquest procés de capacitació té èxit perquè «combina contingut teòric amb dinàmiques pràctiques i àgils, en què les persones sempre poden veure l’aplicació dels nous coneixements adquirits en entorns reals».

D’altra banda, M. T. A., un dels usuaris de la prova pilot a València, relata: «Amb 58 anys, creus que tot el que és digital pot suposar una barrera, però a poc a poc agafes el ritme i no és cap obstacle. Aprendre a espavilar-me amb les eines digitals ha estat molt important per a mi, perquè tenia algunes mancances que he pogut solucionar. A més d’això, tens al teu costat un personal molt professional, que sempre hi són per ajudar-te perquè puguis superar les dificultats que tens»

Sobre Incorpora, de la Fundació ”la Caixa”

El programa d’integració laboral Incorpora, de la Fundació ”la Caixa”, ofereix a les empreses un servei gratuït d’assessorament i acompanyament per promoure la contractació de persones amb discapacitat o en situació de vulnerabilitat, com ara joves en risc d’exclusió, víctimes de violència de gènere, desocupats de llarga durada i exreclusos, entre d’altres. El 2020 el programa va facilitar 34.274 llocs de treball a persones en situació de vulnerabilitat gràcies a la col·laboració de gairebé 12.000 empreses.

L’objectiu del programa és que les persones siguin agents del seu propi canvi per sortir de situacions difícils, i ho fa a través de la feina com a forma  d’inserció social. Per això, basteix ponts entre les empreses i prop de 500 entitats socials que desenvolupen el programa a tot Espanya. Els tècnics d’Incorpora són figures essencials del programa i donen suport integral als
usuaris abans, durant i després de la seva contractació.

Amb 58 anys, creus que tot el que és digital pot suposar una barrera, però a poc a poc agafes el ritme i no és cap obstacle Click To Tweet

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

No s'ha trobat cap resultat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.