Festa Major de Barcelona. La Mercè

La Festa Major de Barcelona, la Mercè 2023, se celebrarà del 22 al 25 de setembre i tornarà a tenir com a grans protagonistes la música en tots els seus gèneres i estils, la cultura popular i les arts de carrer. Seran quatre dies amb centenars d’activitats gratuïtes i per a tots els públics repartides per tota la ciutat. L’escriptora Najat El Hachmi llegirà el pregó el divendres 22 de setembre, a les 19.00 hores, i serà l’encarregada de donar el tret de sortida a una edició que té Kíiv com a ciutat convidada.

Ja es pot consultar al web lamerce.barcelona la programació completa de les Festes de la Mercè 2023.

Kíiv, ciutat convidada de la Mercè 2023

La cultura ucraïnesa està molt present en la programació de la Mercè 2023. Des de la capital arribarà la Kyiv Academic Theater of Ukrainian Folklore Berehyni, que mostrarà els balls tradicionals ucraïnesos tant al Mercè Arts de Carrer com, l’últim migdia de les festes, a la plaça de Sant Jaume. El parc de l’Estació del Nord exposarà obres de l’artista ucraïnesa Maria Primatxenko (1909-1997) i l’escena més contemporània i feminista estarà representada per Alina Sokuslka i Apache Crew. Maryana Klochko, el quartet DakhaBrakha i molts altres artistes arribats d’Ucraïna conviuran amb el conjunt d’artistes ucraïnesos residents a Barcelona que s’aplegaran al Palauet Albéniz a l’Ucraïna Fest.

Un altre exemple de la creativitat ucraïnesa serà la mostra de cinema i vídeo que s’oferirà a l’antiga seu de l’Editorial Gustavo Gili els dos últims dies de la festa major, en una col·laboració entre la Mercè i els equips de la biennal d’art Manifesta 15, que tindrà lloc l’any vinent a Barcelona.

Espais temàtics

El parc de la Ciutadella, escenari tradicional de la Mercè, tornarà a ser enguany un dels espais de la festa. Hi tindrà lloc la fira Terra i Gust, un espai consagrat a l’alimentació sostenible que combina l’oferta gastronòmica amb la programació de concerts.

També a la Ciutadella s’hi celebrarà l’Associa’t, espai de trobada del teixit associatiu i comunitari de la ciutat en què les entitats i associacions de Barcelona ofereixen una programació carregada de cultura popular, activitats lúdiques, jocs i tallers participatius per a totes les edats. Enguany, la Festa de l’Associa’t se celebrarà en diversos espais: al parc de la Ciutadella s’organitzaran els dies 23 i 24 de setembre més de cinquanta activitats i a l’avinguda de la Catedral s’hi programaran espectacles musicals el matí del 25 de setembre.

Cultura popular

L’essència tradicional de la festa tornarà a ser molt present en aquesta edició, amb desfilades de gegants, cercaviles tradicionals, matinades de grallers i de bastoners, ballades de sardanes, tabalades o cantades d’havaneres. Un cop acabat el pregó, els Ministrils del Camí Ral encetaran la festa major amb el Toc d’Inici, on es presentaran l’Olga i el Volodímir, els gegants que Kíiv regalarà a Barcelona i que representen els seus sants prínceps. Entre les activitats de cultura popular destaquen les exhibicions castelleres, dissabte i diumenge al matí, la festa del foc, amb el correfoc infantil i l’obertura de la Porta de l’Infern, dissabte al vespre, o el Piromusical, que la nit del dilluns 25 commemorarà el 30è aniversari del Festival Sónar.

Més enllà de la plaça de Sant Jaume i el passeig de Gràcia, els altres grans escenaris de cultura popular de la Mercè 2023 seran l’avinguda de la Catedral, on, per exemple, hi haurà el tradicional concert dels Cors de Clavé (dilluns 25); El Born CCCM, amb l’exposició de dracs i bèsties de foc; la plaça i la basílica de la Mercè, amb el concert de Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona; la Rambla i els carrers de Ciutat Vella, pels quals desfilarà la Xambanga, i el Palau de la Virreina, amb l’exposició de gegants.

Músiques per a tots els gustos

Més de cent artistes i grups ompliran la ciutat de música de tots els estils amb la programació del BAM, Acció Cultura Viva i Música Mercè. La millor música de l’escena local, nacional i internacional es viurà en setze escenaris a l’espai públic i de lliure accés. A més dels espais emblemàtics que repeteixen com a escenaris, com el Teatre Grec, la rambla del Raval, els jardins del Doctor Pla i Armengol o l’avinguda de la Catedral, es mantenen espais com l’escenari a la platja de Bogatell, el Moll de la Fusta, l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, la plaça Major de Nou Barris o la Nau Bostik, s’estrenen espais com la plaça de Can Fabra, el passeig dels Til·lers i l’escenari del carrer de Menéndez y Pelayo i es recupera un escenari clàssic com és la plaça Reial, amb motiu del 30è aniversari del BAM.

El cartell de la Mercè 2023

 

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.