La Cambra de Representants dels EUA va publicar el 4 de desembre de 2024 el document titulat: “Revisió després de l’acció de la pandèmia de COVID-19: les lliçons apreses i un camí cap a la guerra“, elaborat pel seu Comitè de Supervisió i Responsabilitat.
L’informe sorgeix d’una investigació bipartidista realitzada pel Congrés per analitzar la resposta federal a la pandèmia de COVID-19, els seus errors crítics i èxits. És un document legislatiu oficial que recopila descobriments, entrevistes i proves obtingudes durant audiències, informes i testimonis d’experts, funcionaris públics i actors clau. L’informe no només documenta els errors, sinó que també estableix un pla d’acció per prevenir crisis similars en el futur.
El document, de més de 500 pàgines, fa el que el Govern, el Congrés i el Senat no han fet; o millor dit, en el cas del govern, ho ha evitat deliberadament. Així, continuem sense saber res a fons sobre la COVID-19, el succés més mortífer a Espanya després de la Guerra Civil. Govern i oposició s’han cobert mútuament les seves vergonyes; tantes que, per exemple, segons la font més fiable per al recompte de morts, Our World in Data, s’informa que Espanya va tenir més morts que Itàlia, tot i tenir una població menor i d’haver sofert l’envestida de la pandèmia després de conèixer els estralls inicials a la península veïna.
Aquestes són les principals conclusions de l’anàlisi i diagnòstic del Comitè de Responsabilitats de la Cambra de Representants dels EUA:
1. Origen en un laboratori (teoria del “Lab Leak”)
Importància: L’informe conclou que el SARS-CoV-2 probablement va sorgir d’un accident de laboratori a Wuhan. Això afecta la confiança en la transparència internacional i la bioseguretat global.
2. Encobriment de la teoria de l’origen en el laboratori
Importància: S’assenyala que científics clau, amb la influència d’Anthony Fauci, van intentar desestimar la teoria de l’origen en laboratori, erosionant la confiança en les institucions científiques.
3. Fracàs de la EcoHealth Alliance
Importància: Aquesta organització, finançada amb fons nord-americans, no va informar adequadament sobre experiments perillosos al laboratori de Wuhan, mostrant greus errors de supervisió.
L’informe detalla que EcoHealth Alliance va fallar greument en la gestió de fons públics destinats a investigacions sobre coronavirus a l’Institut de Virologia de Wuhan (WIV). Els punts clau són:
- Modificació de virus: EcoHealth va utilitzar fons dels Instituts Nacionals de Salut (NIH) per a investigacions que implicaven modificar virus per augmentar-ne la infectivitat, sense la deguda supervisió.
- Falta d’informes adequats: EcoHealth va presentar el seu informe anual amb dos anys de retard, incomplint els termes de la seva subvenció.
- Ocultació d’informació crítica: No va informar de manera oportuna sobre experiments perillosos que van augmentar la patogenicitat dels virus.
- Desviació de fons: Part dels fons destinats a investigacions específiques van ser mal gestionats o utilitzats en projectes no autoritzats.
- Col·laboració amb l’exèrcit xinès: Es va revelar que alguns projectes finançats pels EUA al WIV implicaven col·laboració amb l’Exèrcit Popular d’Alliberament de la Xina, fet que no es va declarar clarament.
- Negativa a la transparència: EcoHealth es va resistir a cooperar plenament amb les investigacions del Congrés, obstaculitzant els intents de supervisió.
Importància del fracàs d’EcoHealth: Aquest cas revela errors en la supervisió dels fons públics, manca de transparència i la necessitat urgent d’establir mecanismes més estrictes de control sobre subvencions per a investigacions d’alt risc. També posa en evidència els riscos biològics globals associats amb la manca de seguretat en investigacions amb virus potencialment pandèmics.
Aquesta situació també ens interpel·la a Espanya: Què podem aprendre d’això?
4. Corrupció i frau en programes d’ajuda pandèmica
Importància: S’estima que milers de milions de dòlars es van perdre a causa del frau en programes com el Paycheck Protection Program (PPP).
5. Impacte dels tancaments escolars
Importància: Les polítiques de tancament escolar van tenir un impacte negatiu durador en el desenvolupament acadèmic, emocional i social dels infants.
6. Restriccions a les llibertats civils
Importància: Es conclou que certes restriccions, com l’ús obligatori de mascaretes i confinaments, mancaven de base científica sòlida i van erosionar la confiança pública.
7. Èxit de l’Operació Warp Speed
Importància: El ràpid desenvolupament de vacunes va salvar milions de vides, establint un model per a futures emergències.
8. Fracàs de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)
Importància: L’OMS és criticada per cedir a pressions polítiques xineses i proporcionar informació enganyosa sobre l’origen del virus.
9. Polítiques d’Andrew Cuomo en residències d’ancians
Importància: Es responsabilitza l’exgovernador per decisions que van provocar més morts i una posterior ocultació de dades.
Quants casos semblants es van donar a Espanya?
10. Ineficiència en els mandats de mascaretes
Importància: Es conclou que els mandats generalitzats de mascaretes no van ser efectius i, en alguns casos, van causar més perjudicis que beneficis.
11. Danys col·laterals dels confinaments prolongats
Importància: Els confinaments van tenir impactes negatius en l’economia, la salut mental i el desenvolupament infantil.
En el cas d’Espanya, a més, aquestes mesures van ser declarades anticonstitucionals. Però no passa res, tant se val.
12. Relació metge-pacient danyada
Importància: Les polítiques restrictives van erosionar la confiança entre metges i pacients, especialment amb tractaments alternatius.
13. Manca de preparació de l’Estoc Nacional d’Emergències
Importància: L’informe destaca que els Estats Units no estaven preparats amb subministraments mèdics essencials.
Principals mancances identificades:
- Desproveïment crític: Faltaven equips de protecció personal (EPP), ventiladors i subministraments mèdics essencials.
- Manca de modernització: La infraestructura i els sistemes de distribució eren obsolets, cosa que va alentir la resposta.
- Dependència de la Xina: Bona part dels subministraments mèdics depenien de cadenes de subministrament estrangeres, especialment de la Xina, fet que va exposar vulnerabilitats durant la crisi.
- Manca de coordinació federal i estatal: Els estats depenien excessivament del govern federal, mentre que els seus propis inventaris eren insuficients.
- Inacció prolongada: Advertències anteriors sobre la manca de preparació no van ser ateses, especialment després d’exercicis i simulacres previs que havien assenyalat aquests problemes.
Fracàs del SNS (Strategic National Stockpile):
Aquest fracàs reflecteix la necessitat d’inversió sostinguda i planificació a llarg termini en reserves estratègiques. També subratlla la vulnerabilitat del sistema sanitari nord-americà davant futures pandèmies i crisis.
L’informe fa una crida a la diversificació de la cadena de subministrament, la col·laboració entre nivells de govern i la implementació de reformes estructurals per enfortir la capacitat de resposta davant emergències sanitàries.
14. Interferència política en polítiques de vacunació
Importància: Es denuncia que decisions clau al voltant de les vacunes van estar influïdes per objectius polítics més que per evidència científica.
15. Necessitat de reformes estructurals
Importància: L’informe advoca per una major transparència, supervisió estricta i reformes en institucions clau per preparar-se per a futures pandèmies.
Reflexió final
L’informe subratlla la manca de transparència, el mal ús de fons públics, els errors en polítiques de confinament i vacunació, i la importància de preparar millor el país per a futures emergències sanitàries. Recomana reformes estructurals i la restauració de la confiança en les institucions científiques i governamentals.
Una ensenyança per a tots nosaltres: el govern i les institucions polítiques espanyoles han preferit passar pàgina, no examinar el que ha succeït i evitar així donar la cara en les responsabilitats contretes pels principals responsables.
És imprescindible preparar-nos per al futur i retre comptes davant tantes morts. Aquesta tasca vital i urgent hauria de ser portada a terme per professionals independents sota la cobertura jurídica d’una comissió mixta especial Congrés-Senat.
Exigim que es retin comptes, s’aclareixin responsabilitats i errors, i es concretin objectius i directrius per al futur.