Estats Units entra oficialment en recessió mentre Espanya ho fia tot al turisme

L’economia nord-americana ha patit una davallada durant dos trimestres consecutius, fet que la situa oficialment en situació de recessió. En concret, el PIB dels Estats Units disminuí un 0,9% respecte el mateix període de l’any passat, i un 0,2% respecte el trimestre anterior.

El president Joe Biden afirmà poc després que es coneguessin les dades que no era cap sorpresa que l’economia estigués “descelerant-se” ja que “la Reserva Federal està actuant per controlar la inflació”. En la seva intervenció, Biden també destacà que el mercat laboral nord-americà seguia en nivells històricament elevats.

Efectivament, la taxa d’atur dels Estats Units se situa al voltant del 3,6%. Aquest fet fa que la major part de les institucions públiques i analistes econòmics considerin que el país no es trobi veritablement en recessió, ja que aquest fenomen es caracteritza no sols per una contracció de la producció econòmica sinó que aquesta ha de ser suficientment important per ocasionar una destrucció massiva de llocs de treball.

No obstant, el president de la “Fed” (el sobrenom pel qual es coneix la Reserva Federal, l’equivalent del Banc Central dels Estats Units) Jay Powell, ha alertat que per tal de combatre la inflació de forma efectiva, cal que el creixement i el mercat laboral “es refredin”.

Això és el que succeeix a un país que disposa d’un mercat de treball molt robust i que a més s’ha beneficiat dels efectes econòmics de la guerra d’Ucraïna.

Mentrestant, a Espanya s’han publicat dades econòmiques que a primera vista són més optimistes: durant aquest mateix segon trimestre de l’any, el PIB ha crescut un 1,1% respecte el trimestre anterior.

Es tracta d’una xifra que és sensiblement superior a l’esperada, i que sembla explicar-se sobretot per la represa del sector turístic entre els mesos d’abril i maig, que va ser més ràpida del que s’esperava en un començament.

No obstant, cal tenir en compte que la temporada turística tocarà fi a partir del setembre. Tot i que els seus efectes se sentiran encara durant uns mesos més per la redistribució de la renda generada durant l’estiu, Espanya no pot viure només de turisme.

De fet, el dèficit comercial espanyol s’ha de nou incrementat durant el darrer trimestre, fet que apunta que la represa econòmica no és uniforme, i que un sector clau com és el de la industria no té tan bona salut com caldria esperar si s’estigués produint una recuperació plena.

En aquest context, la inflació del mes de juliol ha registrat a Espanya el seu valor més elevat des del 1984, un 10,8%.

Davant un increment de preus que segueix desbocat arreu d’Europa, al Banc Central Europeu no li quedarà altre remei que tornar a pujar els tipus d’interès després de la pausa de l’agost.

Quan això es produeixi, és esperable que, a diferència del que estem observant als Estats Units, la situació d’Espanya pateixi una sotragada molt important ja que la nostra economia està distorsionada pel factor turisme i el nostre mercat laboral segueix sent molt precari.

Mentrestant, a Espanya s'han publicat dades econòmiques que a primera vista són més optimistes: durant aquest mateix segon trimestre de l'any, el PIB ha crescut un 1,1% respecte el trimestre anterior Share on X

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.